Погоршање руско-грчких односа изрежирао амерички амбасадор у Атини Џефри Пајет

ЦИПРАСОВА ВЛАДА ОПОЗВАЛА АМБАСАДПРА У МОСКВИ АНДРЕАСА ФРИГАНАСА

Никос Коцијас, Алексис Ципрас, Мајк Пенс и Џефри Пајет (у првом плану,десно)

* Врх руске дипломатије оценио је да је протеривање повезано са самитом NATO у Бриселу и да иза њега стоји званични Вашингтон

* Грчки новинар Атанасије АВГЕРИНОС, који ради за телеканал МЕГА, тврди да се у врху грчке власти ништа не догађа мимо Пајетове контроле. Он је чак уверен да се грчке тајне службе нису могле бавити руским дипломатама без одобрења одговарајућих „америчких структура“

* Он је уверен: „Сједињене Државе желе да Македонија буде што пре у NATO и појачавају притисак на Србију. Њима је потребан јединствени антируски фронт на Балкану. Протеривање руских дипломата треба сагледавати у том светлу“

__________________________________________________________________________________

         ВЛАДА Алексиса Ципраса повукла је свог амбасадора у Русији Андреаса Фриганаса.

         Један „грчки извоир“ је руској државној новинској агенцији ТАСС саопштио да ће у Москву, иако је Фриганас у њу стигао у мају 2016-те, бити упућен нови амбасадор.

         Атински лист „Катимерини“ је 11. јула објавио да је Ципрасова влада одлучила да протера двојицу грчких дипломата, а још двојици да забрани улазак у земљу. Навео је да се сва четворицва сумњиче за „мешање у унутрашње ствари Грчке“ и подривање њене националне безбедности.

         Нешто касније је портпарол Ципрасове владе, Димитрис Дзанакопулос, потврдио писање тог листа.

         Фриганас је био 6. августа позван у Министарство иностраних послова Русије где му је била уручена нота о симетричним мерама. Мада не сасвим симетричним јер је Москва одлучила да протера `само` трговинског представника и аташеа за медије, а да забрани улазак у РФ шефу политичке управе МИП Грчке Јоргосу Сакеларију, једном од најближих сарадника шефа грчке дипломатије Никоса Коцијаса.

Андреас Фриганас

         Под забраном уласка је још један Грк чије име није објављено, а већ договорена посета Сергеја Лаврова Атини била је одложена.

         Грчким дипломатама је наложено да напусте Русију најкасније 12. августа.

         У  међувремну се појавиле индиције да је овај дипломатски скандал, који је уназадио односе Русије и Грчке, био добро изрежиран и да се тиме, по свему судећи, лично бавио амерички амбасадор у Атини Џефри Пајет.

         Портпаролка Министарства иностраних послова РФ, Марија Захарова, изјавила је да су руски дипломати протерани „под притиском извана“. Званична Атина је ту тврдњу одбацила.

         Уследило је саопштење врха руске дипломатије да је протеривање повезано са самитом NATO у Бриселу и да иза њега стоји званични Вашингтон.

         Стејт департман се огласио и одобрио потез Атине, оценивши да Атина њиме штити суверенитет Грчке.

         „Катимерини“  је лист прозападне оријентације, па се претпоставља да је „ексклузиву“  о дипломатском конфликту на релацији Атина-Москва добио из амбасаде САД.

         Атина је била под притиском да протера руске дипломате и због наводног „тровања Скрипаља“ (британског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије).

         Како је амбасада САД сазнала за протеривање руских дипломата?

Џефри Пајет у разговору са Алексисом Ципрасом

         Једна претпоставка је да је за ту намеру Ципрасове владе сазнала CIA, али се у Москви вероватнијим сматра да је Министарство спољних послова Грчке само о томе информисало Пајета. А он је - да подсетимо - био амбасадор САД у Кијеву - у време тамошњег државног преврата (евромајдана из 2014-те године).      

         Грчки новинар Атанасије Авгеринос, који ради за телеканал МЕГА, тврди да се у врху грчке власти ништа не догађа мимо Пајетове контроле.

         Он је чак уверен да се грчке тајне службе нису могле бавити руским дипломатама без одобрења одговарајућих „америчких структура“.

         Авгеринос је уверен да његова земља „све очитије постаје протекторат САД“. И посебно указује:

         „Сједињене Државе желе да Македонија буде што пре у NATO и појачавају притисак на Србију. Њима је потребан јединствени антируски фронт на Балкану. Протеривање руских дипломата треба сагледавати у том светлу“.

         Према анкетама, преко 60 одсто Грка је против чланства своје земље у NATO.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари