Велике демонстрације у Атини против „Северне Македоније“ и Ципраса

СА СЕВЕРА ЗЕМЉИ СТИГЛЕ СТОТИНЕ АУТОБУСА СА ПРОТИВНИЦИМА НАГОДБЕ СА СКОПЉЕМ

* „Референдум за (име) Македоније, писало је на једном од плаката

* Међу људима који су се обратили окупљенима био је бивши конзервативни премијер Антонис Самарас, као и члан манастирске заједнице Свете горе и бивши амерички политичар грчког порекла Крис Спиру

_________________________________________________________________________________

          ДЕСЕТИНЕ хиљада људи окупиле су се у центру Атине на протесту због споразума о новом имену Македоније, који грчки парламент треба ускоро да ратификује.

          Неколико окршаја избило је између полицајаца и демонстраната који су гађали полицију камењем, фарбом, запаљивим флашама, бакљама и другим предметима, а полиција је одговорила сузавцем. Неки демонстранти су прескочили ограду и покушали да се попну уз степенице али их је полиција зауставила.

          Један човек огрнут у грчку заставу напао је полицију великом мотком, док су други махали заставама и њима ударали полицајце. Према наводу полиције, девет полицајаца је повређено.

          Стотине аутобуса из целе земље, највише са севера Грчке стигло је данас у центар Атине довозећи више хиљада демонстраната. Организатори су најавили да ће око 3.000 аутобуса доћи из северне Грчке, али, према наводима полиције, стигло је само око 300.

          Већина демонстраната махало је плаво белим грчким заставама на тргу Синтагма, испред Парламента, местом честих и великих протестних окупљања.

          "Референдум за (име) Македоније", пише на једном од плаката.

          Полиција је распоредила око 2.000 својих припадника, дронове и хеликоптере, навео је један полицијски извор.

          Центар Атине био је затворен за саобраћај од јутрос, као и метро станице близу Синтагме.

          Организатори су најављивали да очекују да се око 600.000 људи окупи на данашњем скупу, полиција процењује да их је око 60.000.

          Међу демонстрантима било је неколико православних верских група. Званично, грчке опозиционе партије које су против споразума не учествују у овим демонстрацијама али су објавиле да свако може да учествује у личном својству.

          Међу људима који су се обратили окупљенима био је бивши конзервативни премијер Антонис Самарас, као и члан манастирске заједнице Свете горе и бивши амерички политичар грчког порекла Крис Спиру.

          Споразумом о новом имену Македоније који су у јуну потписале вође Атине и Скопља, требало би да се оконча дугогодишњи спор између две суседне земље преименовањем Македоније у Републику Северна Македонија.

          Споразум је пре десет дана ратификовао македонски парламент а од понедељка о њему почиње расправа у грчком парламенту који би требало о томе да гласа до краја недеље.

          Многи Грци, посебно они из северне грчке покрајине која носи исто име, сматрају да назив Македонија припада само грчком историјском наслеђу.

          Грчки премијер Алексис Ципрас је у интервјуу за данашње издање листа Авги, његове левичарске партије Сириза, рекао да је у једном демократском друштву право грађана да демонстрирају на миран начин неприкосновено.

          Он је ипак указао да свако има обавезу да изолује екстремистичке групе које би могле да покушају да манипулишу демонстрацијама и да се уздржи од испољавања мржње.

          Влади премијера Ципраса у среду је изгласано поверење у парламенту, после распада његове владајуће коалиције због споразума с Македонијом.

          Он верује да ће имати потребну већину од најмање 151 посланика да се ратификује споразум у парламенту.

           (Бета)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари