Атина ће од Немачке затражити 309 милијарди евра ратних репарација

ПОЉСКА НАЈАВЉУЈЕ ДА ЋЕ ОД БЕРЛИНА ТРАЖИТИ НАЈМАЊЕ 900 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА РАТНЕ ОДШЕТЕ 

* Грци могу имати и додатни захтев: одштету за умирања у два светска рата од глади и болести. А израчунали су да Немачка за то треба да им плати 107,3 милијарде евра

______________________________________________________________________

         ГРЧКИ парламент је већином гласова усвојио текст обраћања председнику владе, Алексису Ципрасу, са позивом да од Немачке затражи одштету за штету коју је Берлин земљи нанео за време Првог и Другог светског рата.

         У усвојеном документу се сугерише да процедура започне „усменом нотом“ влади Ангеле Меркел, са указивањем на суму тражене ратне одштете.

         Грци су примарни обрачуна репарација направили по методологији Париске мировне конференције и дошли до суме од 6,7 мелијарди долара по ценама из 1938-ме године, па прерачунали да тај новац данас вреди 309 милијарди и 499 милиона евра.

         Атина има и другу, нешто скромнију рачуницу која се зауставила на 269 милијарди и 547 милиона евра.

         Сама ратна штеа је процењена на 171,4 милијарде евра, па је тој суми придодата вреност тзв. окупационог зајма, па компензација за изгубљену производњу (53,8 милијарди евра)...

         Ни у једну суму није укључена компензација за људске губитке и инвалидност, а Грци су израчунали да им по том основу припадају 22 милијарде евра (без камата).

         Грци могу имати и додатни захтев: одштету за умирања у два светска рата од глади и болести. А израчунали су да Немачка за то треба да им плати 107,3 милијарде евра.

         Атина сматра да јој Берлин дугује и одштету за први светски рат од 9,2 милијарде евра.

         И Пољска је обавестила Немачку да питање репарација сматра отвореним.

         Постоје наговештаји да ће Варшава за Други светски рат тражити најмање 900 милијарди долара ратне одштете.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари