Британија и ЕУ се коначно нагодиле о пост-брегзит-односима и слободној трговини

ИЗ ЛОНДОНА ЋЕ, НАРАВНО, И ДАЉЕ ТАМБУРАТИ ДА ЈЕ СРБИМА НАЈБОЉЕ ДА БУДУ НА „ЕВРОПСКОМ ПУТУ“

* Кабинет Бориса ЏОНСОНА објавио: „Повратили смо контролу над нашим финансијама, границама, законима, трговинским правилима и водама. Ово је узбудљива вест за породице и фирме из целог Уједињеног Краљевства. Закључили смо први трговински споразум са ЕУ заснован на принципу нулте тарифе и квоте“

* Председник Европске комисије Урсула фон дер ЛАЈЕН: Вредило се борити се за овај договор. Сада имамо поштен и уравнотежен споразум са Уједињеним Краљевством који ће штитити интересе ЕУ, гарантовати лојалну конкуренцију и пружити предвидљивост нашим рибарима

_________________________________________________________

       ВЕЛИКА Британија је постигла споразум са Европском унијом о будућим односима и слободној трговини након Брегзита.

       Британски премијер Борис Џонсон је објавио преко Твитера:

       „Договор је постигнут!“

       Шеф Европске комисије Урсула вон дер Лајен такође је рекла да су Европска унија и Велика Британија постигле споразум о партнерству након завршетка процеса иступања Уједињеног Краљевства из ЕУ.

       „Овим избегавамо прекид кључних веза [између Велике Британије и ЕУ]. Вредило се борити се за овај договор. Сада имамо поштен и уравнотежен споразум са Уједињеним Краљевством који ће штитити интересе ЕУ, гарантовати лојалну конкуренцију и пружити предвидљивост нашим рибарима", додала је.

       „Растанак је тако слатка туга“, закључила је Фон дер Лајен обраћајући се Британцима.

       Из Џонсоновог кабинета је објављено:

       „Повратили смо контролу над нашим финансијама, границама, законима, трговинским правилима и водама. Ово је узбудљива вест за породице и фирме из целог Уједињеног Краљевства. Закључили смо први трговински споразум са ЕУ заснован на принципу нулте тарифе и квоте“.

       Споразум ће морати да одобре Европски савет и чланови Доњег дома британског парламента који ће због тога  хитно наставити заседање.

       Вероватно ће почети 30. децембра.

       Могуће је да ће се најватренији евроскептици у владајућој Конзервативној странци Велике Британије успротивити нацрту споразума. Могуће су и оптужбе на Џонсонов рачун да је учинио превише уступака Бриселу.

       Постизање компромиса постало је могуће након што је Лондон направио уступке у фундаментално важном питању расподеле риболовних квота у искључивој економској зони Уједињеног Краљевства.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари