Британске дипломате кроз неколико дана почињу да напуштају институције ЕУ

ДОМИНИК РАБ ЋЕ КРАЈЕМ АВГУСТА ИПАК ПРИСУСТВОВАТИ СКУПУ ШЕФОВА ДИПЛОМАТИЈА ЕУ

        БРИТАНСКЕ дипломате повући ће се из структура администрације ЕУ у Бриселу у року од неколико дана, што је дио плана који је израдио кабинет премијера Бориса Џонсона, пише британски дневник The Guardian.

        Према писању листа, у настојању да ојача поруку да ће Велика Британија изаћи из ЕУ до 31. октобра, дипломате ће престати да присуствују свакодневним састанцима у Бриселу.

        Британски званичници истичу да је овај потез Лондона у складу са првим саопштењем Бориса Џонсона датом у парламенту када је рекао да ће "скинути окове" ЕУ са британске дипломатије.

        Критичари потеза сматрају да ће симболично повлачење оставити Британију без увида у одлуке ЕУ што би могло нашкодити националним интересима.

        Лист подсећа да се очекује присуство британских дипломата на предстојећем састанку радне групе ЕУ на којем ће бити говора о питањима безбедности, паневропском одговору о будућим кризама које би обухватиле цивиле, иностраним проблемима и заштити интереса потрошача.

        Није познато докле ће ићи британско повлачење дипломата из ЕУ до 31. октобра.

        Британски министар спољних послова Доминик Раб најавио је да ће присуствовати сусрету шефова европских дипломатија крајем августа у Хелсинкију.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари