Салвини Брисел назвао „змијским леглом“ и запретио иступањем Италије из ЕУ

МАКРОН: ШЕНГЕНСКА ЗОНА ЈЕ ПРЕД РАСПАДОМ, НА КОЦКИ ЈЕ ЦЕО ЕВРОПСКИ ПРОЈЕКАТ

* Матео САЛВИНИ: „То уопште није `унија`! То је легло змија и шакала. Што се нас у Италији тиче – прво ћемо победити вирус, па ћемо размислити о ЕУ. Ако буде потребно, рећи ћемо јој `збогом`, али без захваљивања“

* У врху ЕУ једино постигнута сагласност да све – у функцији борбе против коронавируса – могу да се задужују. Међутим, цео север „старе Европе“ већ се накострешио јер не жели да на њега падне терет задуживања у које су ушле Шпанија, Португал, Италија, па и Француска

* Враћање Шенгенске зоне „у нормалу“ – како процењује познати немачки спољнополитички експерт Александар РАР – сигурно неће бити могуће до краја 2020-те. Можда ни почетком наредне године ако се епидемија наредне зиме врати...

________________________________________________________________________

        МАТЕО Салвини, бивши вице-премијер и лидер Лиге - најпопуларније политичке партије у Италији, оштро је поводом пандемије искритиковао Европску унију и запретио изласком своје земље из њеног састава.

        „Ово је безумље. ЕУ ће још 15 дана решавати шта ће чинити и коме ће и како ће помагати, ако буде уопште помагала. Данас људи умиру од упале плућа, а сутра могу умирати због беде у којој ће се наћи“.

        Поводом разногласја у врху ЕУ о мерама за сузбијање епидемије, Салвини је – имајући у виду да је само у његовој земљи досад умрло 8.165 људи, чак рекао:

        „То уопште није `унија`! То је легло змија и шакала. Што се нас у Италији тиче – прво ћемо победити вирус, па ћемо размислити о ЕУ. Ако буде потребно, рећи ћемо јој `збогом`, али без захваљивања“.

        Претходно је италијански премијер, Ђузепе Конти, одбацио предлог антиепидемијских мера ЕУ и затражио да се за највише десет дана предложе „нове које би одговарале тежини ситуације која је ванредна“.

        На заоштравање је пошао и Емануел Макрон.

        Председник  Француске је упозорио остале лидере ЕУ да је Шенгенска зона пред распадом и да се ствари погоршавају и зато што унутар ЕУ  нема солидарности поводом пандемије:

        „Шенгенска зона тренутно не постоји. Доведен је у питање цео европски пројекат!“

        Европске границе никада током протеклих 100 година нису биле закатанчене као данас. Свака од земаља чланица спасава се сама.

        Једино је у врху ЕУ постигнута сагласност да све – у функцији борбе против коронавируса – могу да се задужују.

        Цео север „старе Европе“ већ се накострешио јер не жели да на њега падне терет задуживања у које су ушле Шпанија, Португал, Италија, па и Француска.

        ЕУ је већ „сва у ранама“ и потпуно је неизвесно колико ће јој бити времена потребно да се врати „у нормалу“, поготово што се здравствени системи у Италији и Шпанији урушавају.

        Враћање Шенгенске зоне „у нормалу“ – како процењује познати немачки спољнополитички експерт Александар Рар – неће бити могуће сигурно до краја 2020-те. Можда ни почетком наредне године ако се епидемија наредне зиме врати...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари