ТАЧИ: Поделе Косова неће бити јер би имплицирала поделу бар 6 држава

УВЕРЕН ДА ЋЕ „НОРМАЛИЗАЦИЈА ОДНОСА СА СРБИЈОМ КОСОВУ ОТВОРИТИ ПУТ У УН“

  • „Пацијент“ Дика Мартија поновио да Срби на северу Косова морају да се интегришу у косовско друштво, а тај процес, како је оценио, Београд отежава 12 година „заваравајући их да ће доћи до поделе“

        ПРИШТИНСКИ премијер Хашим Тачи - Змија изјавио је да Србија и Косово треба убрзо да нормализују односе како би започели процес интеграције у ЕУ, али је подвукао да се подела Косова „неће догодити“.

       „Косово је одлучно за дијалог са Србијом, за нормализацију односа. Косово ће имати од тога користи. Србија ће имати од тога користи.

       То би значило крај раздобља конфликата у региону и бржи процес интеграције за све земље“, рекао је Тачи у управо објављеном интервјуу за АП.

       Нагласио је да преговори Приштине и Београда треба да почну што пре.

       „Морамо да почнемо. Што се више одлаже, процес ће бити тежи. Косово и Србија би требало да се боре да надокнаде пропуштено, како бисмо убрзали процес интеграције у ЕУ“, истакао је Тачи.

       Он је рекао да „свет сада на Косово гледа као на нормалну земљу која функционише“, као и да ће се „после нормализације односа са Србијом, Косову отворити пут у УН“.

       Поновио је да Срби на северу Косова морају да се интегришу у косовско друштво, а тај процес, како је оценио, Београд отежава 12 година „заваравајући их да ће доћи до поделе“.

       „То се никад неће догодити. Подела би имплицирала промену граница за најмање шест земаља“, рекао је Тачи.

       У наставку је поново одбацио тврдње из извештаја швајцарског политичара и известиоца Савета Европе Дика Мартија да су припадници Ослободилачке војске Косова, укључујући њега,  убијали српске заробљенике '90-тих и продавали њихове органе.

       Те тврдње су „научна фантастика“, рекао је Тачи. Једино је признао да су нанеле штету његовом и имиџу Косова.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари