АХМАДИНЕЏАД: Уз Божју помоћ, ускоро ћемо искусити свет без САД и ционизма

Назвао Израел комарцем који не може да види широки хоризонт иранске нације

* Председник Ирана оценио да рат између Израела и његове земље није на видику

          ИРАНСКИ председник Махмуд Ахмадинеџад изјавио је да пад Израела не мора бити нужно изазван ратом, већ да би "ционистички режим" могао пасти и ако земље у региону прекину везе с овом земљом, нарочито ако обуставе испоруку нафте.

          Он је рекао да Израел не представља озбиљну претњу по Иран, упоредивши га са "досадним инсектом". "Израел је само један комарац који не може да види широки хоризонт иранске нације", рекао је Ахмадинеџад у провинцији Корасан.

          Ахмадинеџад је истакао да су државе у региону преварене тиме што су од "арогантних империјалистичких сила" купиле оружје вредно десетине милијарди долара, што је делом повезано са спекулацијама о могућем рату између Ирана и Израела, наводи Новинска агенција Исламске републике /ИРНА/.

          Ирански председник тврди да овакве набавке нису потребне јер рат између ове две земље није на видику.

          Ахмединеџад је алудирао на владаре који продају нафту за наоружање вредно 60 милијарди долара, мада није именовао ни земљу која је купила оружје, нити ону која га је продала. Претпоставља се да је мислио на Саудијску Арабију, која је са САД склопила договор о куповини вредној 60 милијарди долара, од чега је 30 милијарди Арабија дала само за борбене авионе Ф-15, преноси Си-Ен-Ен.

          Ахмадинеџад је дуго оспоравао постојање холокауста и, неколико месеци након што је преузео дужност председника у октобру 2005. године, учествовао је у протесту "Свет без ционизма", те је до данас често излагао Израел подсмеху.

          "Уз божју помоћ, ускоро ћемо искусити свет без Сједињених Држава и ционизма", рекао је ирански председник.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари