Ахмадинеџад за формирање „суда исламских држава”

ИРАНСКИ ПРЕДСЕДНИК ПОВОДОМ СИРИЈЕ УПОЗОРИО ДА АМЕРИЧКО ОРУЖЈЕ НИКОМЕ НЕ ДОНОСИ НИ СЛОБОДУ НИ ДЕМОКРАТИЈУ

         ПРЕДСЕДНИК Ирана Махмуд Ахмадинеџад – уочи ванредног самита Организације исламске сарадње који ће се одржати у Меки – иступио је са иницијативом да муслиманске земље формирају свој суд пред којим би решавале међусобне спорове.

         „Ради решавања разногласја међу различитим групама, или између група и држава, а ради стварања братске атмосфере и реформи у муслиманским земљама, као и ради отклањања несугласица међу нађим државама, предлажем да формирамо правосудни орган са широким овлашћењима. И са отвореним и правичним судским инструментима за решавање спорних питања. У састав овог суда за услуге добре воље требало би да уђу истински верници који су праведни и којима се може веровати. А ми да на себе преузмемо обавезу да поштујемо процене и ставове тог органа” - написао је учесницима самита Ахмадинеџад.

         Коментаришући ситуацију у Сирији, он је упозорио да за муслиманске земље не може да буде прихватљиво оно што раде САД:  да једна земља свој модел намеће другима. При том је подвукао: „Западне државе не могу и немају права да нас уче слободи и праведности. Оне саме су извор неправедности и диктата. Америчко оружје и мешање у унутрашње ствари других држава никоме не могу донети ни слободу ни демократију”.

         Саудијски краљ Абдала бен Абдел Азиз ал-Сауд нешто раније позвао муслиманске земље да – за превладавање својих спорова – формирају Центар за дијалог међу исламским струјама.

 


Слични садржаји

Коментари