Иран гради и другу атомску централу и не одустаје од обогаћивања уранијума

АХМАДИНЕЏАД ПОЗВАО И НАЦИЈУ И ОПОЗИЦИЈУ НА БОРБУ

„ПРОТИВ ЗЛИХ КОЈИ СУ НАС ОКУПИРАЛИ“

Ахмадинеџад у обраћању парламенту

  • Данас су се зли мобилисали са свих страна да би притиснули ирански народ - указао Махмуд Ахмадинеџад у говору пред новим сазивом парламента

          ИРАНСКИ председник Махмуд Ахмадинеџад позвао је новоизабрани парламент да стане уз њега „против злих који су опколили (ирански) народ“.

          „Данас су се зли мобилисали са свих страна да би притиснули ирански народ. Уклањање и одупирање притисцима и сарадња су данас главни приоритет'', истакао је Ахмадинеџад у обраћању парламенту, који је уживо преносила државна телевизија.

          Ахмадинеџад је, такође, затражио од посланика да се не мешају у његове надлежности. „Сваки покушај мешања у надлежности других неће служити држави“, казао је ирански председник.

          Обраћање посланицима на седници иранског парламента „изгледало је као апел конзервативним опонентима“ иако Ахмадинеџад и конзервативци деле сличне погледе на иранску спољну политику, мада се не слажу у економским питањима, оценила је агенција АП.

          Истовремено је шеф иранског нуклеарног програма, Ферејдун Абаси Давани, изјавио да Техеран нема разлога да на захтев земаља Запада обустави производњу уранијума обогаћеног 20 одсто, изјавио

          „Заиста нема разлога да престанемо, пошто ми производимо гориво с толико обогаћеним уранијумом искључиво за наше потребе”, рекао је Абаси Давани.

          Чак је открио да ће његова земља 2013. започети изградњу још једне атомске централе. Поред недавно завршене и пуштене у рад у Бушеру.

          „Иран не одустаје. Нова атомска централа биће снаге 1000 мегавата” - изјавио је Давани.

          Постојећу атомску централу у Бушеру почео је да 1974. гради немачки концерн Kraftwerk Union A.G. (Siemens/KWU), али је Техеран био приморан - познатим политичким околностима - да се обрати Русији чије су се фирме и стручњаци прихватили посла 1995. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари