АМЕРИЧКИ НАУЧНИЦИ: Сједињене Државе више нису демократска земља

И ПРОБЛЕМИ СВЕТА СУ УМНОГОМЕ ПЛОД ПОЛИТИКЕ САД

КОЈА ЈЕ У СЛУЖБИ УСКИХ ГРУПА

Мартин Гиленс

  • МАРТИН ГИЛЕНС (Принстон): Већина Американаца има незнатан утицај на политику. Наравно, Американци имају право гласа, слободу говора и јавног окупљања. Међутим, пошто у власти доминирају моћне економске организације и мала група утицајних политичара, настојања Америке да се представи као оличење демократског друштва доведена су у озбиљну сумњу 

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе више нису демократска држава, пошто политичке одлуке које доносе не служе интересима грађана, већ мале групице људи који чине такозвану економску елиту.

        Ово је закључак научника са америчког Универзитета Принстон које је пренео немачки Deutsche Wirtschafts Nachrichten и назвао „поражавајућим“.

        Резултати истраживања које је спровео један од најстаријих и најпрестижнијих америчких универзитета „важни су и са аспекта спољне политике: када се Америка умеша у неки конфликт- као, на пример, сада с Русијом - Влада САД не делује у интересу америчког народа, већ полазећи од пословне користи“, пише портал.

        Главни резултат истраживања је то да политичке и друштвене групе које представљају интересе Американаца, као и већина америчких грађана „имају незнатан или никакав утицај на политику своје земље“, цитира DWN аутора истраживања Мартина Гиленса, који га је обавио заједно са с Бенџамином Пејџом са Северозападног универзитета.

        Након проучавања многобројних истраживања јавног мњења, ова двојица научника су дошла до закључка да се главно начело америчког устава - потчињавање власти вољи већине - не реализује у пракси.

         „Наша анализа показује да већина Американаца заправо има незнатан утицај на политику. Наравно, Американци имају право гласа, слободу говора и јавног окупљања. Међутим, пошто у власти доминирају моћне економске организације и мала група утицајних политичара, настојања Америке да се представи као оличење демократског друштва доведена су у озбиљну сумњу“ - истиче Гиленс.

        Закључци научника би требало да буду озбиљно упозорење за европске лидере, пише немачки портал. Проблеми и сукоби с којима се данас суочава свет умногоме су резултат политике САД, која одавно служи интересима ограниченог круга лица.    

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари