Американац Џејмс Вотсон први Нобеловац који продаје своју златну медаљу

БИЋЕ ПРОДАТА НА ЛИЦИТАЦИЈИ У ЊУЈОРКУ - ПОЧЕТНА ЦЕНА БИЋЕ ИЗМЕЂУ 2,5 И 3,5 МИЛИОНА ДОЛАРА

         АМЕРИЧКИ Нобеловац  Џејмс Вотсон, који је престижно признање у области медицине добио 1962. за откривање молекула ДНК зaједно са колегама Френсисом Криком и Морисом Вилкинсом, први је добитник који ће своју „златну медаљу” продати.

         Вотсону је сада 86 година, а његово највеће животно признање  биће продато 4. децембра у аукцијској кући у Christie's у Њујорку.

         Почетна цена биће између 2,5 и 3,5 милиона долара.

         Вотсон ће истовремено продати и свој руком написани концепт говора на церемонији у Нобеловом комитету који је одржао 10 децембра 1962 године.  Заједно са рукописом предавања које је том приликом одржао. За обоје ће, како се процењује, добити 300-400 хиљада долара.

         Вотсон је објавио да ће сав новац потрошити у добротворне сврхе.

         Објаснио је: „Са нестрпљењем чека тај новац да могу да помогнем лабораторији Cold Spring Harbor, Чикашком универзитету и кембриџком Clare College, да им тако помогнем да сачувају академски ниво и реализују своје дубоке идеје”.

         Вотсон је 2007. напустио Cold Spring Harbor у којем је 25 година руководио лабораторијом која се бавила генетиком рака.

         Морао је да се повуче након што је у једном интервјуу у Лондону рекао да је државна политика према Африци погрешна јер полази од тога да њени становници имају исти ниво интелекта као белци, а „сви тестови показују да није тако”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари