Црначки део Балтимора слави подизање оптужница против шест полицајаца

АДВОКАТА ОПТУЖЕНИМА АНГАЖОВАО ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАТ

Протест у Балтимору

  • Још није јасно да ли је возач намерно возио комби тако да везани и бачени на под Фреди Греј удара у зидове, при чему је поломио врат. Али, утврђено је да полицајци нису пружили Греју лекарску помоћ, иако је више пута тражио

        ПОДИЗАЊЕ оптужнице против шест полицајаца због убиства црнца Фредија Греја изазвало је славље на улицама Балтимора, само неколико дана после протеста и сукоба с полицијом.

        Брза одлука главне тужитељке Мериленда да подигне оптужницу само дан пошто је добила резултате полицијске истраге и аутопсије, изненадила је грађане Балтимора, који су данима протестовали захтевајући истину о смрти 25-годишњег црнца.

         „Задовољни смо оптужницама. Оне су важан корак ка добијању правде за Фредија“, изјавио је Грејев очух Ричард Шипли на конференцији за новинаре.

        Адвокат којег је ангажовао полицијски синдикат тврди да полицајци нису учинили ништа лоше и да је тужитељка Мерилин Мозби превише пожурила у доношењу одлуке.

         „Дубоко смо забринути за правичност и исправност кривичног поступка против наших полицајаца“, изјавио је адвокат.

        Један од полицајаца који је возио комби у којем је Фреди Греј задобио повреду од које је касније умро, оптужен је за другостепено убиство, а остали су оптужени за убиство из нехата, напад и нелегално хапшење.

        Мозбијева је рекла да су полицајци без разлога привели Греја тврдећи да је носио забрањени скакавац, иако је носио дозвољени перорез.

        Греј је, како је утврдила истрага, био везан и бачен на под комбија, а не на седиште са сигурносним појасем.

        Тужитељка није рекла да ли постоје индикације да је возач намерно возио комби тако да Греј удара у зидове, при чему је поломио врат.

        Такође, полицајци нису пружили Греју лекарску помоћ, иако је више пута тражио, рекла је Мерилин Мозби.

        Шесторица полицајаца су се после подизања оптужнице предали у градском затвору, а затим су сви пуштени уз кауције од 250.000 до 350.000 долара.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари