Џокер из Колорада осуђен на доживотну робију - због неслоге пороте избегао смртну казну

ЏЕЈМС ХОЛМС ПРЕ ТРИ ГОДИНЕ У БИОСКОПУ УБИО 12, А РАНИО 70 ЉУДИ

Џејмс Холмс

        ЏЕЈМС Холмс, који је у биоскопу у Колораду пре три године убио 12 и ранио 70 људи, осуђен је на доживотну затворску казну.

        Дванаесточлана порота у петак није могла да донесе једногласну одлуку о свакој од тачака оптужбе за убиство, због чега је Холмс избегао смртну казну.

        Холмс је 2012. године, прерушен у Џокера, негативца из серијала филмова од Бетмену, на премијери филма о том суперхероју у предграђу Денвера отворио ватру на публику и усмртио 12 људи.

        Иста порота је раније одбацила тврдње о неурачунљивости Холмса, на чему је заснована одбрана, сматрајући да је био способан да разликује добро од лошег у тренутку напада и да свирепост његовог злочина премашује његову менталну болест.

        Због тога је одлука пороте о доживотном затвору, а не смртној казни, била изненађење за преживеле жртве злочина, али и за његову мајку.

        Један од поротника изјавио је новинарима испред суда да се један поротник противио смртној казни и да су се двојица премишљала, а да је кључни разлог било Холмсово ментално стање.

        Холмс, који је на антипсихотичним лековима, није показао никакву реакцију током читања пресуде.

        Тужиоци су тражили смртну казну јер је Холмс методично планирао напад и слушао гласну техно музику на слушалицама како не би чуо вриштање жртава.

        Одбрана је тврдила да је Холмс патио од шизофреније која је довела до нервног слома и да су га снажне халуцинације натерале да изврши тај злочин.

        Холмс је током суђења приликом психијатријске процене признао да је био опседнут мислима о убијању од када је имао 10 година. Уписао је студије неурологије надајући се да ће разумети шта се дешава у његовој глави, али када се преселио у Колорадо да би наставио школовање његова болест се погоршала.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари