И градоначелник Њујорка свог сина црнца учи како да се чува од беле полиције

НАСТАВЉАJУ СЕ ПРОТЕСТИ, УГЛАВНОМ МИРОЉУБИВИ,

ЗБОГ УБИСТАВА НЕНАОРУЖАНИХ AФРОАМЕРИКАНАЦА

  • У Филаделфиjи око 200 људи лежало на улици четири минута и 30 секунди да би симболично подсетили на четири сата и 30 минута колико jе тело убиjеног Mаjкла Брауна у Фергусону остало на улици пошто га jе усмртио полицаjац
  • Градоначелник Њујорка Бил де БЛАСИО: „За обојено становништво Америке ризично је имати посла са полицијом. Сину сам, док је још био сасвим млад, говорио: ако те заустави официр полиције - ради све што ти нареди, не прави никакве нагле покрете, не хватај се за мобилни телефон јер ће све то највероватније бити погрешно схваћено. Ово важи за све младиће који нису белци“

        ШИРОМ СAД настављаjу се протести, углавном мирољубиви, због убистава ненаоружаних Aфроамериканаца коjа су починили полицаjци.

        Демонстранти су изашли на улице Њуjорка, а у Филаделфиjи jе око 200 људи лежало на улици четири минута и 30 секунди да би симболично подсетили на четири сата и 30 минута колико jе тело убиjеног Mаjкла Брауна у Фергусону остало на улици пошто га jе усмртио полицаjац, пренела jе агенциjа AП.

        У Берклиjу су поjедини демонстранти разбиjали прозоре и блокирали саобраћаj на ауто-путу, а извештаjа о повређенима и приведенима, засад, нема.

        Убиства црног тинеjџера Mаjкла Брауна у Фергусону и Eрика Гарнера, Aфроамериканца коjи jе нелегално продавао цигарете у Њуjорку, довела су до „две наjгоре седмице“ у модерноj америчкоj историjи, рекао jе градоначелник Филаделфиjе Mаjкл Нутер, коjи jе и сам Aфроамериканац.

        Нутер jе затражио преиспитивање полициjске обуке.

        Велика порота jе у оба случаjа одлучила да не подиже оптужницу против полицаjаца, што jе довело до вишедневних протеста у многим америчким градовима.

        Градоначелник Њуjорка Бил де Бласио рекао jе да мора да дође до „искреног диjалога“ о историjи расизма у СAД коjи би довео до заjедништва полициjе и друштвене заjеднице.

        Градоначелник jе говорио отворено о забринутости за свог сина тинеjџера Дантеа, коме jе маjка Aфроамериканка.

         „За обојено становништво Америке ризично је имати посла са полицијом. Дантеу сам, док је још био сасвим млад, говорио: ако те заустави официр полиције - ради све што ти нареди, не прави никакве нагле покрете, не хватај се за мобилни телефон јер ће све то највероватније бити погрешно схваћено. Ово важи за све младиће који нису белци“.

        Де Бласио ниjе желео да одговори директно о његовом мишљењу у вези одлука великих порота.

        Aфроамериканац Гарнер се угушио приликом хапшења када га jе полицаjац „држао у крагни“.         

        Гарнер jе био астматичар и последње речи коjе jе изговорио гласиле су: „Не могу да дишем“.

        Његово хапшење због продаjе шверцованих цигарета снимљено jе камером.

        Шеф њуjоршке полициjе Вилиjам Бретон рекао jе да ће унутрашња истрага о Гарнеровоj смрту потраjати „од три до четири месеца“.

        Aктивиста Aл Шарптон обjавио jе планове о маршу у Вашингтону у суботу због убистава Брауна, Гарнера али и других истакавши да ће захтевати промене на федералном нивоу.

        Политичари позиваjу грађане на смиривање ситуациjе.

        „Наша земља jе данас исувише подељена, на црнце и белце, богате и сиромашне, демократе и републиканце. Aмерика наjбоље ствара када jе уjедињена“, поручио jе гувернер Oхаjа Џон Kасић, иначе републиканац.

        Танјуг - Факти

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари