ПАНЕТА: Због Обаминих грешака - рат са Исламском државом може потрајати 3о година

БИВШИ ШЕФ ПЕНТАГОНА И ДИРЕКТОР ЦИА ОБЈАВИО КЊИГУ У КОЈОЈ ОТКРИВА И СЛАБОСТИ ПРЕДСЕДНИКА САД

  • Леон Панета тврди да се Обама пречесто ослања на логику професора права, уместо на „страст лидера” и да „бежи од сукоба, жали се и пропушта повољне прилике”

         БЕЛА кућа није сагласна са критиком лидерских квалитета председника САД Барака Обаме са којом је иступио бивши члан његовог кабинета Леон Панета који је руководио ЦИА и Министарством одбране САД – изјавио је портпарол америчке администрације Џош Ернест.      

         Он је посебно нагласио да се одбацивање Панетине критике подједнако односи и на данашње време и на период у којем је Панета заузимао кључна руководећа места..

         Ернст је – ваљда да би био колико-толико убедљив – подвукао: „успешност лидерства председника Обаме огледа се у његовом приступу решавању различитих проблема – од епидемије Еболе у Африци, до супротстављања екстремистичком покрету Исламска држава у Ираку и Сирији и борбе са глобалном променом климе”.

         Сутра ће се у продаји појавити Панетина књига „Борба за праву ствар: мемоари лидерства у условима рата и мира”.

         Америчка штампа већ је објавила неке изводе из Панетине књиге. Укључујући и део из завршне главе са оценом да су Обамине најочевидније слабости – „обесхрабрујућа суздржаност према опонентима и слаба мобилизација подршке ономе што започиње”.

         Панета тврди да се Обама пречесто ослања на логику професора права, уместо на „страст лидера”. Зато председник САД – уверен је његов бивши блиски сарадник – „бежи од сукоба, жали се и пропушта повољне прилике”.

         Панета, иначе, процењује да рат са Исламском државом може потрајати 30 година – управо због грешака председника САД.

         При том је подвукао да је повлачење америчких трупа из Ирака 2011. Било грешка је створило „вакуум безбедности” на Блиском Истоку.

         Закључио је да је Обамина слабост и то што избегава војна дејства и „пропушта могућности”, а онда се – жали...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари