Пенсилванија хтела да у војну евиденцију упише мушкарце рођене крајем 19. века

ПОЗИВИ ГРЕШКОМ БИЛИ РАЗАСЛАНИ НА АДРЕСЕ 14 ХИЉАДА МУШКАРАЦА РОЂЕНИХ ОД 1893. ДО 1897. ГОДИНЕ

  • У САД нема служења војног рока од 1973, али је војна евиденција обавезна. Лица која се не налазе у војној евиденцији могу бити кажњена новчаном казном у износу од 250 хиљада долара, као и затворском казном у трајању до пет година

        ВЛАСТИ америчке државе Пенсилванија грешком су послале позиве да се 14 хиљада мушкараца рођених у периоду од 1893. до 1897. године упише у војну евиденцију.

        Како су амерички медији јавили, у позивима се прецизира да морају бити уписани у војну евиденцију или им прети казна, укључујући и затворску.

        „Неспоразум“ је откривен тек након што су кренули телефонски позиви запрепашћених унука и праунука.

        На пример, 73-годишњи Чак Хјуи питао је „надлежне“ зашто је позив дошао на име његовог покојног деде ветерана Првог светског рата који је рођен давне 1894. године, а умро -1995. у 100-тој години живота.

         „Били смо збуњени. У позиву је назначено да нашем дедици, ако се не упише у војну евиденцију, прети велика новчана казна или ће, ако не плати, морати у затвор“ - каже Хјуи.

        Испоставило се да се грешка догодила кривицом саобраћајне управе Пенсилваније која служби која се бави војном евиденцијом помаже да састави спискове потенцијалних позиваца. Сарадник „саобраћајаца“ је у компјутер уместо 1993-1997 „укуцао“ 93-97 и машина је аутоматски избацила имена људи који су се родили крајем XIX, а не ХХ века.

        Ова служба се рођацима „тређепозиваца“ већ извинила и замолила да добијену пошту игноришу.

        Највероватније је да су сви од 14 хиљада „регрута“ помрли, јер би најмлађи од њих данас навршио 117 година.

        Оружане снаге САД од 1973. године попуњавају се у целини од војника по уговору. Те године било је укинуто обавезно служење војног рока. Међутим, Министарство одбране САД, ради евентуалне његове обнове, води војну евиденцију мушкараца узраста од 18 до 25 година, како држављана САД, тако и оних који имају пребивалиште на територији САД.

        Војна евиденција је обавезна. Лица која се не налазе у војној евиденцији могу бити кажњена новчаном казном у износу од 250 хиљада долара, као и затворском казном у трајању до пет година. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари