Трамп лидерима G7 у Канади рекао да Крим припада Русији

РЕКАО ИМ ДА НА ПОЛУОСТРВУ СВИ ГОВОРЕ РУСКИ И ДА ЈЕ УКРАЈИНА МЕЂУ НАЈКОРУМПИРАНИЈИМ ЗЕМЉАМА

  • У интервјуу Fox News своје залагање за оживљавање G8 овако објаснио: „Потрошили смо на самиту (у канадском граду Ла Малбеу) безмало четвртину времена на Русију. Стога сам себи рекао: „Зар онда не би било боље да је Русија овде?“ Док смо били за вечером, да је поред мене седео Владимир Путин, ја бих му рекао: „Да ли бисте били љубазни да се повучете из Сирије? Или: да ли бисте били добри да се повучете из Украјине?“

        ДОНАЛД Трамп је лидерима G7 у Канади рекао да Крим припада Русији јер сви становници тог полуострва говоре руски - објавио је онлајн лист BuzzFeed News, позвавши се на свој „дипломатски извор.

        Тврди и да је председник САД довео у сумњу сврсисходност подршке коју водеће западне земље пружају Украјини. Притом је нагласио да је „једна од најкорумпиранијих земаља у свету“.

        BuzzFeed New наглашава да још није јасно да ли се Трамп шалио поводом Крима, тестирао лидере осталих земаља из Велике седморке, или најавио радикалну промену политике САД према и Русији и Украјини.

        Ако поводом овога и могу бити сумње (да ли је „извор“ верно пренео речи америчког лидера или није), то није случај са овим што је сам рекао у интервјуу Fox News.

        А рекао да се залаже за повратак Русије у G7, односно за обнову формата G8, зато што би тако лакше „решавао међународне проблеме.

        Притом је био и отворен и јасан:

        „Потрошили смо на самиту (у канадском граду Ла Малбеу) безмало четвртину времена на Русију. Стога сам себи рекао: „Зар онда не би било боље да је Русија овде?“ Док смо били за вечером, да је поред мене седео Владимир Путин, ја бих му рекао: „Да ли бисте били љубазни да се повучете из Сирије? Или: да ли бисте били добри да се повучете из Украјине?“

        Одмах је додао да он није за Русију него за Сједињене Државе и објаснио:

        „Мислим да бих са њима (Русијом) имао добре односе. У сваком случају, могли бисмо да боље разговарамо него преко телефона. Да је Путин био у Канади, имао бих прилику да га замолим да уради оно што је боље за свет, за нашу земљу (САД), а и за њега“.

        Трамп је на крају изразио пуну увереност да ће се САД и Русија за време његове владавине више међусобно уважавати него за мандата његових претходника у Белој кући.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари