Вашингтон отпустио 11 угледних научника због неадекватног руковања антраксом

У САД РАСТЕ ЗАБРИНУТОСТ ЗБОГ НАЧИНА НА КОЈИ НАУЧНИЦИ

ШИРОМ ЗЕМЉЕ РУКУЈУ ОПАСНИМ МИКРОБИМА

  • Научници из CDC су контаминирали узорке ниско патогених вируса птичјег грипа једном високо патогеном врстом и у марту су те узорке упутили у лабораторију Министарства пољопривреде, где су вируси брзо усмртили све пилиће који су им били изложени

           АМЕРИЧКИ федерални званичници отпустили су 11 угледних научника из 23-чланог већа, које саветује владу у вези са тим која су истраживања опасна када се ради о патогеним агенсима.

           Реч је о највећој афери везаној за биолошку безбедност у САД после више година.

           Научници су отпуштени два дана након што су федерални здравствени званичници објавили детаље истраге о неадекватном руковању научника узорцима антракса, у америчком Центру за контролу и превенцију болести (CDC), пренео је Ројтерс.

           Та истрага је довела до открића о додатним кршењима безбедносних прописа у CDC, што је изазвало поновну забринутост због начина на који научници у тој служби и широм САД рукују опасним микробима.

           У једном новооткривеном инциденту, научници из CDC су контаминирали узорке ниско патогених вируса птичјег грипа једном високо патогеном врстом и у марту су те узорке упутили у лабораторију Министарства пољопривреде, где су вируси брзо усмртили све пилиће који су им били изложени.

           Извршни директор Националног научног саветодавног већа за биолошку безбедност (NSABB) Мери Грош обавестила је научнике мејлом у недељу увече да њихове услуге више нису потребне те да ће бити замењени, а два научника су изјавила да су обавештење добили без претходног упозорења.

           Веће у чијем су саставу били отпуштени научници је под надзором Националног института за здравље.

           Поткомитет америчког Представничког дома сутра ће, како је планирано, одржати састанак о пропустима у CDC.

           Међу отпуштенима је и микробиолог Пол Кејм са Универзитета Северне Аризоне, који је играо кључну улогу у истрази о нападима антраксом 2001. године у којима је убијено петоро људи, а још 17 заражено.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари