WSJ: Због Обаминог курса, америчка економија више није кока која носи златна јаја

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТ ФИЛ ГРЕМ: ЗА ОПОРАВАК БИЋЕ НАМ ПОТРЕБНА НАЈМАЊЕ 31 ГОДИНА

         РАЗЛОГЕ стагнације америчке економије треба тражити у погрешној економској политици председника Барака Обаме – објавио је Wall Street Journal.

         Аутор текста у утицајном листу америчког крупног капитала је амерички политичар и економиста Фил Грем.

         Његов кључни закључак значи: „Раније се сматрало да америчка економија боље функционише од европске, али сада више није тако јер се економија САД – европеизује. За Обамине владавине дошло је до повећања пореза и ширења државне регулативе, а то је довело до нестанка америчке изузетности у бизнису и до нестанка реалног економског раста”.

         Грем је посебно указао: „При садашњем темпу раста БДП по становнику, САД ће бити потребна 31 година да достигну ниво прихода које су имале у време својих послератних узлета”.

         По његовој процени, узрок америчких економских проблема нису ни штрајкови ни хладне зиме, већ економски курс Барака Обаме који је у економску политику САД унео највеће промене за протеклих 75 година.

         „Под Обамом САД су имале најмоћнији финансијски програм стимулисања економије у својој историји и најобимнију кредитно-монетарну подршку за последњих 150 година, али америчка економија ипак слабо функционише. Због Обаминих грешака, економија САД није више кока која носи златна јаја” – тврди Грем.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари