„Катимерини“ плаши Грке распадом Македоније и Великом Албанијом и Великом Бугарском

АТИНСКИ ЛИСТ НАВОДИ ДА СЕ У НАЈГОРИ СЦЕНАРИО МОГУ УМЕШАТИ

И СРБИ И ТУРЦИ

Скуп у Солуну
  • У случају пропасти преговора, „влада (Зорана) Заева пада, његова земља се затвара у себе, етнички расед Албанци-Славомакедонци се активира и покрећу се центрифугалне силе, гурајући Албанце ка Тирани, а Славомакедонце ка Бугарској... Долази (макар и) „плишани развод“ Албанаца и Славомакедонаца, та два народа се присаједињују суседним метрополитенским националним центрима, и тиме улазе у NATO и ЕУ“

        УТИЦАЈНИ грчки лист „Катимерини“ данас разматра шта би се могло десити ако пропадну сада нагло убрзани преговори с Македонијом о решавању спора око њеног назива. Неуспех преговора би најпре значио да би се та земља званично и даље називала „Бивша Југословенска Република Македонија“, како су прихватиле и УН, а и сама Грчка.

        Али, у својим односима са најмање 120 земаља које су је признале под уставним називом, она ће и даље бити само „Република Македонија“.

        „Шта добијамо ако не прихватимо компромис о сложеном називу?“ о којем се управо преговара, пита грчки лист сународнике, и одговара „Остајемо национални поносни јер нисмо „продали име“„.

        А ако савезници ипак позову Македонију да на самиту NATO у јулу поднесе захтев за пријем у чланство, а „ми ставимо вето и Американци и Европљани га „оборе“ и нађу начин да нас заобиђу..?“.

        У том случају Македонија би се „поново обратила Међународном суду у Хагу, где је Грчка већ осуђена 2008. године због претходног вета, али су јој опроштене санкције“.

        Потом, наставља лист, група чланица подноси захтев УН да се Македонија коначно и тамо назове тако како се назива, „а то је за нас шамар“.

        У случају пропасти преговора, постоје и горе могућности: „влада (Зорана) Заева пада, његова земља се затвара у себе, етнички расед Албанци-Славомакедонци се активира и покрећу се центрифугалне силе, гурајући Албанце ка Тирани, а Славомакедонце ка Бугарској“.

         „Долази (макар и) плишани развод Албанаца и Славомакедонаца, та два народа се присаједињују суседним метрополитенским националним центрима, и тиме улазе у NATO и ЕУ“, пише атински лист.

        У том случају, „мапа Балкана се мења и на нашим северним границама (Грчке)..., настају Велика Албанија и Велика Бугарска, Срби и Турци се мешају, а и ми (Грчка) журимо да „пружимо помоћ“ нашој мањини од 700.000 (!) Грка у БЈРМ како су говорници тврдили на скупу у Солуну“ прошлог викенда.

        Тиме се „активира ланчани, домино-ефекат, као ноћна мора“.

        Атински лист даље пита Грке: „Шта ћемо онда? Проклећемо странце што су нас уништили, трагаћемо за националним издајницима и национално поносни поскакати у провалију. Да ли је то катастрофични сценарио? Можда, али само за оне који неће да схвате шта се дешава ван наше куће“, закључује „Катимерини“.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари