Берлин остаје без 40 милијарди евра, Атина све ближе изласку из еврозоне

Немачки државни радио Дојче веле: Опасност од грчког банкрота већа него икада раније

* Излазак Грчке из еврозоне би значио реалан губитак за Немачку централну банку јер би се морала опростити од 40 милијарди евра, што није мало, али би немачки буџет то преживео

* Логичан корак Атине био би поновно увођење старе валуте - драхме. Нова драхма би у односу на евро била слабија за 50 посто. Грчки производи би додуше тако преко ноћи постали конкурентнији на тржишту, али за Грке ситуација тиме не би постала боља јер би финансијске обавезе држава и даље морала да плаћа у еврима – рекао је за DW економски стручњак Јирген Матхес

* Неки због свега тога чак сматрају да би грчки банкрот "почистио" еврозону, закључује на крају текста DW

         ДОК у Атини грозничаво покушавају да формирају владу, чини се да је опасност од грчког банкрота већа него икада раније, а опција да Грчка изађе из еврозоне све изгледнија.

         Али, шта у том случају?", пита се данас главнина немачких медија која се присећа како је још у марту све изгледало добро када је Европска унија одобрила други пакет помоћи Грчкој од 130 милијарди евра, али данас је сасвим друга ситуација.

         Како пише Дојче веле (DW) преломни тренутак се догодио када су Грци су на парламентарним изборима прошле недеље ставили своје политичаре пред наизглед нерешив задатак. Они би требало да формирају владу која ће одбити захтеве Међународног монетарног фонда (ММФ-а) и Европске уније о штедњи, а истовремено задржати евро.

         Проблем је у томе што даљу помоћ Грчка ће добити само ако настави са штедњом па су тако "благајници" фонда за спас EFSF већ су испалили хитац упозорења у правцу Атине, пославши рату од четири милијарде евра, уместо обећаних пет.

         "Све указује на то да ће у јуну морати да се одрже нови избори. Али, пре краја тог месеца, Грцима ће бити потребно нових 30 милијарди евра, да би остали солвентни. Другим речима, Грцима не преостаје ништа друго него да своје гласове дају двема етаблираним странкама које су земљу и довеле до руба понора. Ако то не учине, банкрот ће тешко моћи да избегну", закључује Дојче веле, додајући да би банкрот земљу гурнуо у привредни хаос.

         За еврозону било би проблема, али знатно мање него да се ово са Грчком догодило раније јер земље еврозоне последњих месеци и нису радиле ништа друго него се припремале за случај одласка Грчке.

         "Следећи логичан корак Атине би био поновно увођење старе валуте - драхме. Нова драхма би у односу на евро била слабија за 50 посто. Грчки производи би додуше тако преко ноћи постали конкурентнији на тржишту, али за Грке ситуација тиме не би постала боља" – рекао је за DW економски стручњак Јирген Матхес јер би финансијске обавезе држава и даље морала да испуњава у еврима.

         Излазак Грчке из еврозоне би значио реалан губитак за Немачку централну банку јер би се морала опростити од 40 милијарди евра, што није мало, али би немачки буџет то преживео. Неки због свега тога чак сматрају да би грчки банкрот "почистио" еврозону, закључује на крају текста DW.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари