Болест која још чека праву дијагнозу

У АТИНИ ВАНРЕДНО ЗАСЕДА

АРХИЈЕРЕЈСКИ САБОР ГРЧКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

 Архиепископ атински Јероним

  • Архиепископ Јероним: земља налази у трагичном моменту, потребна је трезвености, самосвест и визионарство, не да се савладају тешкоће тренутка, већ створи одржива будућност
  • Народ се налази не само на граници финансијске, већ психичке издржљивости. У земљи јачају поларизација и поделе, упозорио је поглавар Грчке цркве
  • У земљи се осећа духовна криза, влада самоћа појединаца, лаж, лицемерје, индивидуализам, идолопоклонство, а у друштву незапосленост, сиромаштво, несигурност
  • ФАКТИ: Говори ли ово архиепископ Јероним и о Србији која је – како се власт нада – на прагу ЕУ-кандидатуре?

        АТИНА, (ФоНет) - У Атини заседа сабор архијереја Грчке православне цркве, а архиепископ атински Јероним је на почетку заседања истакао да се земља налази у трагичном моменту, потребна је трезвености, самосвест и визионарство, не да се савладају тешкоће тренутка, већ створи одржива будућност.

        Народ се налази не само на граници финансијске, већ психичке издржљивости. У земљи јачају поларизација и поделе, упозорио је архиеписког Јероним.

        Према његовим речима, "болести која угрожава нашу националну егзистенцију треба наћи праву дијагнозу", а црква нема политичку моћ, она може морално да инспирише људе.

        Архиепископ атински је запазио да су се Грци удаљили од својих хришћанских и културних корена, у земљи се осећа духовна криза, влада самоћа појединаца, лаж, лицемерје, индивидуализам, идолопоклонство, а у друштву незапосленост, сиромаштво, несигурност.

        Архиепископ Јован је нагласио заједничке вредности и хришћанске корене Европе.

        Првојерарх је поднео извештај о прошлогодишњим црвеним приходима и расходима а опширно је размотрио односе између грчке државе и цркве, у светлу дијалога који се води у неколико етапа, преноси ВИА.


Слични садржаји

Коментари