Брисел тражи да две највеће грчке партије гарантују стезање каиша од 325 милиона евра

ГРЧКА ЈОШ НИЈЕ СИГУРНА ДА 20. МАРТА

НЕЋЕ МОРАТИ ДА ПРОГЛАСИ БАНКРОТ

Жан Клод Јункер

  • Јункер је нагласио да није добио ни гаранције од лидера две највеће грчке партије да ће оно што је усвојено у парламенту пре два дана примењивати после избора који ће највероватније бити одржани у априлу

        БРИСЕЛ, (ФоНет) - Председавајући министара финансија еврозоне, премијер Луксембурга Жан Клод Јункер, саопштио је данас да је отказао сутрашњи састанак на коме је требало да буде донета одлука о новој транши кредита за Грчку, јер Атина још није испунила све тражене услове.

        Према речима Јункера, Еврогупа, којој председава, још није добила информације из Атине на који начин Грчка намерава да оствари обећану уштеду у буџету од 325 милиона евра.

        Поред тога, Јункер је нагласио да није добио ни гаранције од лидера две највеће грћке партије да ће оно што је усвојено у парламенту пре два дана примењивати после избора који ће највероватније бити одржани у априлу, преноси АП.

        Јункар је планирао да уместо сутра, састанак министара финансија еврозоне буде одржан у понедељак 20. фебруара.

        Грчки парламент је у недељу освојио строге мере штедње, које подразумевају смањење плата и пензија и отпуштање сваког петог запосленог у јавним службама, што је довело до великих нереда широм земље.

        Уколико у најскорије време не добије нови кредит од 130 милијарди евра и не потпише споразум са приватним повериоцима о отпису око 100 милијард евра дуга, Грчка ће 20. марта бити приморана да прогласи банкрот. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари