Ципрас: Грчка ће учинити све да од Немачке наплати 269,5 милијарди евра ратне одштете

ГРЧКИ ПРЕМИЈЕР НАЈАВИО ДА ЋЕ СЕ АТИНА СЛУЖИТИ И ДИПЛОМАТСКИМ

И ЗАКОНСКИМ СРЕДСТВИМА

Алексис Ципрас

        ГРЧКИ премијер Алексис Ципрас изјавио је данас да ће све учинити да Грчка од Немачке наплати одштету за нацистичку окупацију.

        „Први пут имамо националну стратегију“ да се подржи захтев Атине упркос категоричном одбијању Берлина, рекао је Ципрас у селу Комено, на северозападу земље током комеморације поводом немачког масакра цивила 1943. године.

        Нацисти су у том селу у знак одмазде због подршке партизанима, убили 317 цивила 16. августа 1943. године, а потом од децембра 1943. до јуна 1944. масакрирали становнике друга два села, Калаврите и Дистома.

        „Грчка ће учинити све на дипломатском нивоу и ако је потребно и на законски начин“, рекао је премијер подсећајући на извештај поднет у јулу грчком парламенту о питању немачке ратне одштете.

        У извештају парламентарног одбора се помиње цифра од 269,5 милијарди евра коју би Грчка тражила због штету током нацистичке окупације. Грчка влада је половином 2015. године помињала 278,7 милијарде евра.

        Питање немачке ратне одштете Грчкој правно је нерешено већ неколико деценија. Немачка је од 1941. до 1945. држала Грчку под окупацијом. За то време Грчка је морала да Немачкој да јединствен принудни „зајам“ којим је окупатору плаћала трошкова своје окупације, и да се у корист Немачке одрекне својих резерви злата.

        Такође, ту је и питање компензација за уништену инфраструктуру и одштета грађанима за штету током нацистичке власти.

        Немачка је 1960. платила Грчкој 115 милиона марака (око 27,5 милиона тадашњих америчких долара), после чега је одбила било какве даље исплате уз аргумент да је тиме подмирила своје дугове.

        Питање те одштете покренуто је поново од 2010. године у Грчкој.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари