Ципрас од Македоније тражи да се одрекне Филипа и Александра Македонског

ЗА АТИНУ БИ МОЖДА БИЛО ПРИХВАТЉИВО ИМЕ „МАКЕДОНСКА РЕПУБЛИКА СКОПЉЕ“

  • За Атину је неприхватљиво да се у саставу имена Македоније нађе „Север“, „Горња“ или „Нова“…, јер сугерише постојање две или више Македонија”
  • За Грчку је посебно важна „ерга омнес” - постојање апсолутног права које би гарантовало да касније нико ништа неће моћи да оспори

       ГРЧКИ премијер Алексис Ципрас очекује од Скопља предузимање сасвим конкретних корака који би довели до обострано прихватљивог решења о имену Македоније.

       Ти кораци, који би довели до окончања вишедеценијског спора двеју држава, према писању грчког портала „Real news” су: одрицање од Александра Великог и у том смислу преименовање скопског аеродрома, улица и тргова, те уклањање свих споменика који се односе на иредентизам, али и јавна изјава о прихватању имена те државе за свеукупну потребу.

       Решење спора око имена Македоније омогућило би тој земљи да се интегрише, прво у NATO, а затим у ЕУ.

       Атина, наиме, од македонског премијера Зорана Заева очекује да у пракси, а не само на речима, направи потез који би значио почетак детаљне расправе о имену, пише „Real news”.

       Осим одрицања од Александра Великог и Филипа Македонског, према овом медију, неопходно је да се за то обезбеди сагласност свеукупног македонског друштва за прихватање разговора о имену.

       „Ерга омнес”, постојање апсолутног права, односно да не постоји нико ко би нешто касније могао да оспори, тачка је која је посебно важна за Атину.

       „На преговарачком столу са специјалним изаслаником УН Метјуом Нимицом, нашла су се сва имена која су поменута у претходним разговорима.

       За Атину је неприхватљиво да се у саставу имена Македоније нађе „Север“, „Горња“ или „Нова“…, јер сугерише постојање две или више Македонија”, наводи портал.

       Влада у Атини позитивно гледа на предлог као што је, на пример, „Македонска Република Скопље”, који је већ раније спомињан.

       Портал открива да, ако нема конкретних корака са македонске стране за решење овог спора, Грчка неће ући у озбиљније разговоре о имену.

       Али, како се наводи, ако Скопље покаже искрену вољу за постизањем компромиса, премијер Алексис Ципрас је одлучан да уз помоћ министра спољних послова Николаса Коцијаса, начини корак ка решењу овог спора већ у првој половини наредне године, а пре самита NATO-а.

       Упркос недавним догађајима у Грчкој и неслагањима у земљи у вези са ставовима о имену Македоније, посебно након негативног односа коалиционог партнера Паноса Каменоса према том проблему, познаваоци прилика тврде да у влади Алексиса Ципраса не постоји забринутост да ли би евентуални споразум могао да добије „зелено светло” грчког парламента.

       Владини званичници, наиме, сматрају да ће споразум бити изгласан уз помоћ опозиције, па је грчки премијер најавио сусрет са Паносом Каменосом како би пронашли формулу за споразум о овом питању.

       На том састанку требало би заправо да, како се наводи, буду одређене „црвене линије” у погледу постизања споразума о имену Македоније будући да је то била „врућа тема” у Грчкој у протеклом периоду.

       Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари