Ципрас: За нас би била национална лудост не искористити шансу за компромис са Скопљем

У СОЛУНУ У ТОКУ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ ПРОТИВНИКА БИЛО КАКВОГ ПОПУШТАЊА БЈРМ

  • Грчки премијер подсетио да у протеклих 25 година многе земље признају грчког суседа као „Републику Македонију“, док се Грчка на све стране бори за име „Бивша Југословенска Република Македонија", комбиновани назив у којем реч “Македонија“' није праћена никаквом ознаком која искључује власништво над географским положајем и историјом
  • Навео да су тај регион од седмог века насељавали, поред Грка, Словени – Бугари и Срби, као и Јевреји и османлијски Турци. Па указао: „Данас та широка географска регија припада трима државама. Стога је противно историји и апсурдно да неки траже екслузивитет за Македонију, такође што се тиче етничке идентификације“

          АКО постоји могућност да се пронађе решење за име Македоније, била би "национална лудост" не искористити ту могућност, изјавио је председник грчке владе Алексис Ципрас у интервјуу грчком листу "Етнос".

          Ципрас је истакао да уважава забринутост и осетљивост својих сународника на северу Грчке, указавши да је и сам пореклом из грчког региона Македоније, преноси АНА.

          "Међутим, позивам да се мирно размотри шта иде на руку националном интересу, а шта тај интерес поткопава. Поткопава га одсуство решења", рекао је грчки премијер.

          Он је подсетио да у протеклих 25 година многе земље признају грчког суседа као „Републику Македонију“, док се Грчка на све стране бори за име „Бивша Југословенска Република Македонија", комбиновани назив у којем реч '“Македонија“' није праћена никаквом ознаком која искључује власништво над географским положајем и историјом.

          „Ако постоји могућност за решење које ће преиначити ове негативне чињенице, онда би била национална лудост не искористити је“, истакао је Ципрас.

          Према његовим речима, у пракси није ирационално да појам „Македонија“ постоји у комбинованом називу било са географским или временским квалификативом, за генералну употребу, како би било апсолутно јасно да нико не полаже права на територију нити историју другог народа“.

          Ципрас је рекао и да је лидер Независних Грка (АНЕЛ) Панос Каменос, који је део Сиризине владе, „свестан овог проблем“.

          „Каменос је поштен човек и патриотски оријентисан политичар. Он има одређене сумње, које је изразио у владином савету, али је рекао да има поверења у напоре министра спољних послова Никоса Коцијаса и његову жељу за широким консензусом политичких снага о том питању, уколико се постигне задовољавајући споразум“.

          У интервјуу за „Етнос“, чији је један део јуче објављен, Ципрас је рекао и да македонска нација никада није постојала у класичном античком периоду, као што је то био случај са нацијама Атињана и Спартанаца.

          „Некадашња Македонија је била велика сила древног грчког света која се, поготову у периоду владавине Александра Великог, раширила далеко изван данашњег географског региона – Македоније“, рекао је грчки премијер, пренела је МИА.

          Он је навео да су тај регион од седмог века насељавали, поред Грка, Словени – Бугари и Срби, као и Јевреји и османлијски Турци.

          „Данас ова широка географска регија припада трима државама. Стога је противно историји и апсурдно да неки траже екслузивитет за Македонију, такође што се тиче етничке идентификације“, рекао је Ципрас.

          У међувремену, у Солуну се данас одржавају демонстрације Грка против употребе речи „Македонија“ у било каквом решењу спора између Атине и Скопља због имена бивше југословенске републике.

          (Тануг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари