Демонстранти на Хиосу: „Зауставите производњу избеглиштва и миграције, вратите нам нашу земљу!”

БИЛО И ТРАНСПАРЕНАТА: „ГРАНИЦЕ ОТВОРЕНЕ, ОСТРВА ЗАТВОРИ” И „НВО, ОДЛАЗИТЕ САДА”

         НЕКОЛИКО стотина људи демонстрирало је данас на Хиосу, у близини границе с Турском, због тога што су на том грчком острву у Егејском мору хиљада избеглица и миграната који не могу никуда због споразума ЕУ и Турске.

         “Зауставите производњу избеглиштва и миграције, вратите нам нашу земљу!”, писало је на енглеском на једном транспаренту, а “Границе отворене, а острва затвори”, писало је на другом, уз слику немачке канцеларке Ангеле Меркел поред избеглица.

         Окупљени на централном тргу главног града острва, демонстранти су у поворци отишли до оближњег хотела који је месецима запосело особље многих невладиних организација које се старају о избеглицама. “НВО, одлазите сада” писало је на транспаренту.

         То су биле друге демонстрације за 15 дана на том острву, где је 3.700 избеглица и миграната, а објекти за њих имају свега 1.100 места.

         На претходном скупу, 14. септембра, било је сукоба полиције и демонстраната, укључујући и десничарске екстремисте, и насиља над новинарима.

         Напетост са локалним становништвом и унутар логора за мигранте је учестала последњих неколико недеља на грчким острвима на Егејском мору, где је због споразума ЕУ-Турска чији је циљ био да се смањи миграција, заглавило 14.000 избеглица и миграната, скоро двоструко више од броја места за њихов смештај.

         Те избеглице би требало да се врате у Турску, јер су стигле после 20. марта, али повратак је дубоко споран због права на азил. Уз то, нема ни обећане европске помоћи Грчкој да проблем реши.

         Грчка влада је најавила да ће их брзо пребацити на копно, како би се смањио притисак на острва, али то не желе њени европски партнери.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари