`Грађанска мобилизација` налик на војну

Грчка спремила изненађење чистачима улица - да би спречила њихов штрајк

* Грчки закони дозвољавају `грађанску мобилизацију` према штрајкачима у случају ванредних ситуација или када је масовно угрожено здравље грађана

*  Желим да питам оне који блокирају зграде министарстава, који загађују улице гомилама смећа, који блокирају луке, који затварају Акропољ: да ли ће нам то помоћи да станемо на ноге? Наравно, не! – узвикнуо је грчки премијер Јоргос Папандреу

* На прагу је генерални штрајк у трајању од 48 часова који ће изазвати «блекаут» у свакодневном животу земље: два дана неће летети авиони, биће затворене државне установе и школе, банке и продавнице, а у Атини се очекују масовне протестне шетње, па полиција упозорава на могуће нереде

       ГРЧКА влада је објавила да ће принудно враћати на посао раднике у локалним самоуправама који већ седамнаести дан за редом не чисте смеће са улица Атине и других градова, објављено је на сајту владе.

       Влада има намеру да примени ретку меру `грађанске мобилизације` према штрајкачима, која се може применити у случају ванредних ситуација или када је масовно угрожено здравље грађана. Мобилизацији подлежу и возачи камиона за одвоз смећа у власништву локалних самоуправа у свим областима престонице.

       Треба свим средствима спречити веома озбиљну опасност за јавно здравље због тога што радници градских комуналних служби већ дуже време не чисте смеће у префектури Атик. – каже се у наредби.

       Сада су штрајкачи, који су успешно саботирали захтеве власти и одуговлачили судски процес против њих, обавезни да се врате на посао јер им прети новчана казна, чак и казна затвора. Ипак, власти су дужне да штрајкачима уруче наредбе о мобилизацији, а на то се може потрошити још неколико дана. Осим тога на улицама Атине се се нагомилале стотине и стотине тона ђубра које трули, тако да ће на чишћење града бити потрошено још неколико дана.

       Премијер Јоргос Папандреу, говорећи у парламенту земље, позвао је штрајкаче да се врате на посао.

Јоргос Папандреу

       - Желим да питам оне који блокирају зграде министарстава, који загађују улице гомилама смећа, који блокирају луке, који затварају Акропољ: да ли ће нам то помоћи да станемо на ноге? Наравно, не! – рекао је Папандреу.

       У Грчкој су већ штрајковали лекари, правници, судски радници. Нису саобраћали бродови и возови, док телевизијске и радио станице нису преносиле вести. На прагу је генерални штрајк у трајању од 48 часова који ће изазвати «блекаут» у свакодневном животу земље.

       Два дана неће летети авиони, биће затворене државне установе и школе, банке и продавнице. У Атини се очекују масовне протестне шетње, а полиција упозорава на могуће нереде.

       Штрајк је се одржава у знак протеста против најновијих владиних ванредних мера у економији које укључују смањење пензија и плата и отпуштање отприлике тридесет хиљада државних чиновника у замену за ванредну траншу кредитне подршке од ММФ-а и Европске уније.

       Грчка у потпуности зависи од спољних кредита ради сервисирања дуга у износу од 350 милијарди долара. Крајем недеље на самиту ЕУ ће бити размотрен нови пакет помоћи Грчкој у којој се економска ситуација током минулих месеци све више погоршавала и сваким даном је све гора и гора.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари