Грчка Црква оптужила Ципраса да је продао православље Берлину и Бриселу

У АТИНИ ИЗГЛАСАН ЗАКОН КОЈИ И 15-ГОДИШЊАЦИМА ДОЗВОЉАВА ДА МЕЊАЈУ ПОЛ

Ципрас и Јерусалимски патријарх Теофил Трећи

  • Алексис Ципрас се Цркви замерио још 2015-те, када је Грчка постала прва православна земља која је легализовала геј-бракове. Тада су грчки епископи једнодушно проклели премијера и пожелели му да „гори у паклу“. Премијер је на то објавио да не верује у Бога. А сада се већ ради о његовој политичкој судбини
  • Митрополит Теотидски Никола у једној проповеди је изговорио: „Молим политичаре који су гласали за закон да не долазе више у цркве и да нас не обмањују ради добијања гласова на изборима. Шта ће нам такви политичари?“
  • Православна већина Грчке већ је Бриселу и Берлину послала јасан сигнал: ако Европска унија православце удари по једном образу - други неће бити подметнут. Биће барикаде...

Пише: Антон СКРИПУНОВ, агенција РИА Новости

        „ГРЧКА је заменила православље за новац“ - већ недеља се ова оптужба чује и унутар те земље и изван њених границе.

          Хришћански свет узнемирен због доношења у Грчкој закона који дозвољава и 15-годишњацима да мењају пол.

         Грци се спремају за још горе и окривљују премијера Алексиса Ципраса да Подилази Берлину и Бриселу.

         Многи су стали на страну Цркве која у земљи ужива велики ауторитет. У грчком уставу је православље означено као доминирајућа религија. На северу земље и острвима делује Цариградска патријаршија, а другде - Еладска православна црква чије свештенство добија плату од државе.

         Закон је изгласан са танком већином. А дебата је била усијана.

         Спикер парламента Никос Вуцис прекорио је цркву што исувише активно иступа против предлога закона. Патријарх Атински и целе Грчке - Јероним - поручио му је да не дели политику и религију, речима:

         „Поставља се питање улоге Цркве не само у Европи, него и у свету. Да знате: наша Црква може да предложи више него све амбасаде Грчке“.

 

         Заиста, грчка Црква обједињује милионе Грка који живе по свету, а има приступ и Белој кући...

         Ципрас се Цркви замерио још 2015-те, када је Грчка постала прва православна земља која је легализовала геј-бракове. Тада су грчки епископи једнодушно проклели премијера и пожелели му да „гори у паклу“.

         Ципрас је на то објавио да не верује у Бога. А сада се већ ради о његовој политичкој судбини.

         Митрополит Теотидски Никола у једној проповеди је изговорио:

         „Молим политичаре који су гласали за закон да не долазе више у цркве и да нас не обмањују ради добијања гласова на изборима. Шта ће нам такви политичари?“

         Још радикалније против Ципрасове политике иступају светогорски монаси.

         Тврде да грчка власт упућује изазов „божанском закону“. Политичаре називају „јудама“ јер су скандалозним законом „купили финансијску помоћ“.

         Светогорски монаси су прошле године са радошћу примили Владимира Путина, у којем Грци виде заштитника традиционалних вредности, а Ципраса нису пустили на Сету Гору и у њему виде „политичког мртваца“.

         Грчко православно свештенство одлучило се за политички демарш: већ неколико дана по целој земљи у знак негодовања звоне црквена звона.

         Православна већина Грчке већ је Бриселу и Берлину послала јасан сигнал: ако Европска унија православце удари по једном образу - други неће бити подметнут.

         Биће барикаде...

          (из ширег текста)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари