Грчка неће банкротирати

Венизелос покушава да умири земље еврозоне

  • Имамо новца да све обавезе исплаћујемо до средине новембра – изјавио министар финансија Евангелос Венизелос
  • Шеф министара финансија еврозоне Жан Клод Јункер рекао да нико не подржава излазак Грчке из еврозоне и да ће бити урађено апсолутно све да она избегне банкрот

      АТИНА, (ФоНет) - Грчка има довољно новца да исплаћује плате, пензије и обавезе на основу државних обвезница до средине новембра и не прети јој банкрот, изјавио је министар финансија Евангелос Венизелос.

      На тај начин он је демантовао саопштење владе од пре две седмице да ће Грчка средином октобра остати без новца, уколико до тада не добије нову траншу кредита од осам милијарди евра.

      На основу те изјаве, глобално тржиште је последњих дана реаговала падом вредности акција, јер постоји страх да би банкрот Грчке могао да створи нерешиве проблеме европским банкама и да повуче свет у нову рецесију.

      На берзи у Атини општи индекс данас је пао за 6,3 процента, а на највећим европским берзама тај пад је износио у просеку три одсто.

      "Са сигурношћу могу да кажем да до средине новембра нећемо имати проблема, јер можемо да ангажујемо средства из резерви", рекао је Венизелос у намери да увери инвеститоре да Грчкој не прети непосредна опасност од банкрота.

      Државе еврозоне су одложиле одлуку о одобравању нове транше помоћи Грчкој, али је шеф министара финансија еврозоне Жан Клод Јункер рекао да нико не подржава излазак Грчке из еврозоне и да ће бити урађено апсолутно све да она избегне банкрот.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари