Грчка православна црква упозорила Ципраса да не сме дати тапију на име „Македонија“

ЊЕН АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД РЕЗОЛУТАН: „МИ СМО НЕПОПУСТЉИВИ ПОВОДОМ НАЗИВА МАКЕДОНИЈА“

• Врх Грчке цркве тврди да Скопље узурпира и претендује на оно што му не припада - грчки назив Македоније - и на тај начин „нарушава грчко достојанство и историјску реалност“
 

        СТАЛНИ Свети Архијерејски синод Грчке православне цркве је данас у писму премијеру Алексису Ципрасу изразио „забринутост поводом збивања у вези с називом Македоније“, преносе грчки медији.

        „Ми смо непопустљиви у вези с речју Македонија“, пише у саопштењу управног тела те утицајне цркве која је део државне власти јер, по Уставу, грчка држава није секуларна.

        „То питање (македонско) нас се тиче и пратимо га са узнемиреношћу и потресеношћу, јер оно није само национално и политичко, већ је и црквено“, рекао је поглавар Грчке православне цркве, архиепископ Јеронимос Други о спору Атине и Скопља о праву северног суседа на употребу имена „Македонија“ .

        „Као хришћани и као Грци, чврсто стојимо иза онога што смо одлучили“, додао је митрополит Кукуша Емануил, после данашњег заседања Светог Архијерејског синода, и поновио да Црква негира право северног суседа да се назива „Македонија“.

        На питање конзервативног атинског дневника „Катимерини“ о реаговањима на разматрање решавања спора око назива између Атине и Скопља што две стране најављују за ову годину, Емануил је рекао: „Црква се управља љубављу. Не митинзима, нити ратовима“.

        Он је тиме, по тумачењу тог листа, у име Светог Архијерејског синода осудио најаве демонстрација против решавања спора са северним суседом Грчке тако да Македонија промени назив у „Нова Македонија“ што је наговештено ове недеље.

        Масовни митинзи уз дириговање политичких странака и Цркве, чак и са више од 100.000 учесника у градовима Грчке, а у Атини и са милион, обележили су избијање тог необичног спора међу суседима пре скоро три деценије, 1991. када је Македонија прогласила независност од Југославије.

        Руководство Грчке православне цркве је још тада изјавило, што и данас понавља, да Македонија „узурпира и претендује на оно што јој не припада, а то је грчки назив Македоније, и на тај начин нарушава грчко достојанство и историјску реалност“.

        У данашњем саопштењу Свети Архијерејски синод је указао да је „Црква речју, делом и крвљу свештенства и народа од давнина мученички доприносила грчкости Македоније“.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари