Грчки министар економије поднео оставку јер је то исто морала да учини његова супруга

ПЛАТИЛИ ЦЕХ ЗА ТО ШТО СУ – ИАКО СУ ИМУЋНИ – ОД ВЛАДЕ ЗАТРАЖИЛИ СУБВЕНЦИЈУ ЗА СТАН

          ГРЧКИ министар економије Димитрис Пападимитриу поднео је оставку, пошто му је из Владе супруга, државна секретарка за рад, била присиљена да поднесе оставку     

          А морала је зато што се разоткрило да је тражила од владе и добила месечну надокнаду за становање од 1.000 евра предвиђену за посланике и министре. Годишње укупно 23.000 евра.

          То није нелегално, али је у њиховом случају неморално јер су – добростојећи.

          Она је у грчкој влади од јануара 2015. а њен супруг од новембра 2016. године. Званично живе у САД где обоје раде у Економском институту „Леви“ Колеџа Бард, у америчкој држави Њујорк. Председник института је Пападимитриу.

          Она је 2015. пријавила да има акције фирми вредности 340.000 долара и приход од 70.000 долара годишње, а супруг је да има 2,7 милиона долара у акцијама и приход од више од 450.000 долара.

          Аферу поводом накнаде за становање прошле недеље је открио дневник близак десничарској опозицији „Елефтерос Типос“, што је довело у неприлику левичарску владу Грчке чије је становништво тешко погођено мерама штедње због финансијске кризе државе и наметнутих реформи.

          „Никад нисам имала намеру да вређам грчки народ“, написала је у саопштењу Андонопулос и рекла да разуме да је финансијска ситуација Грчке повећала гнев јавности. Предвиђено је да она врати новац који је узела као накнаду за плаћање стана.

          Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари