Грчки референдум почетком 2012, гласање о поверењу влади - одмах

Папандреу одбио да повуче одлуку која је забринула и ЕУ и Светску банку

  • Премијер је донео одлуку која је изазвала бесне реакције али је одлучан у намери да пита све грађане Грчке у каквој држави желе да живе у будућности", рекао је владин представник за медије Ангелос Толкас после трочасовног ванредног заседања кабинета

       АТИНА,  (ФоНет) - Председник Владе Грчке Јоргос Панадреу затражио је да се парламент у четвртак изјасни о поверењу њему и његовом кабинету.

       Гласање о поверењу требало је да се одржи у среду, али је Папандреу тражио да оно буде одложено за четвртак, како би у Кану могао да присуствује састанку Г20.

       Лидери земаља Г20 желе од грчког премијера да чују детаље плана за расписивање референдума, на коме би се Грци изјаснили да ли прихватају услове под којима ће држава добити финансијску помоћ.

       Расправа о поверењу влади почеће у четвртак у 18 часова, када ће се посланицима обратити министри и премијер, а потом је предвиђено да говоре лидери парламентарних странака.

       Влада Грчке неће повући одлуку да распише референдум на коме ће се грађани изјаснити да ли прихватају пакет финансијске помоћи и додатне реформе чији је циљ смањење буџетског дефицита, саопштено је у Атини.

       После најаве грчког премијера Јоргоса Папандреуа да ће бити организован референдум, уследиле су бурне реакције из целог света, због чега је одржана ванредна седница владе.

       Представник за штампу владе Ангелос Толкас објаснио је после седнице зашто је Папандреу остао при својој одлуци, без обзира на све притиске.

       "Влада неће пасти. Премијер је донео одлуку која је изазвала бесне реакције али је одлучан у намери да пита све грађане Грчке у каквој држави желе да живе у будућности", рекао је Толкас после трочасовног заседања кабинета.

       Седници владе није присуствовао министар финансија Евангелос Венизелос. Он није био унапред обавештен о одлуци Папандреуа, а са данашњег састанка је изостао јер је пребачен у болниоцу због болова у стомаку.

       Папандреу није саопштио када ће референдум бити одржан, а неки министри су наговестили да би то могло да буде почетком наредне године.

       Није га, међутим, поколебало ни упозорење Светске банке да се „Грчка коцка са својом судбином“

       Тржиште је, посебно у Европи, неповољн реаговало на одлуку Грчке да распише референдум. Трговање на берзи у Атини је пало 6,9 одсто. Француска берза је реаговала падом од 5,38 одсто, а италијанска је забележила пад од 6,7 одсто.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари