Грчки војни пилоти одбили да одају почаст турском председнику Ердогану

ПРЕТХОДНО ОДБИЛИ ЗАХТЕВ ТУРАКА ДА НЕ ПРАТЕ АВИОН ЊИХОВОГ ЛИДЕРА

  • „Пратили смо га у складу са захтевима дипломатског протокола и по наредби коју смо добили, али само толико. Почаст исказујемо ономе који је заслужује“, рекао један од пилота

        ГРЧКИ војни пилоти који су били почасна пратња службеног авиона председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, одбили су да га поздраве када је у четвртак стигао у званичну посету Грчкој, прву једног шефа турске државе после 65 година.

        Опозициони атински лист „Та неа“ данас пише да је јуче у 10.15 часова председнички авион Турске „Аирбус А330-200“ ушао у простор грчке контроле летења (ФИР Атина) јужно од грчког острва Хиос у Егеју.

        Док је авион летео у границама турске контроле летења (ФИР Истанбул) пратила су га два ловачка авиона „F-16C“ турске авијације, и накратко недозвољено ушла у грчки простор.

        Турски ловци су се удаљили на своју страну границе чим су видели да се председничком авиону Турске приближавају три грчка ловца „F-16“ из 337. ескадриле, који су по задатку били почасна пратња, у складу с дипломатским протоколом да би се указала почаст високом госту, али и из разлога безбедности, пише лист.

        Затим је командант председничког авиона, официр турске авијације, затражио преко радија да се грчки авиони удаље, рекавши да „не жели пратњу“.

        „Та неа“ сазнаје да је командир грчке ловачке пратње одговорио да турски авион лети у простору Грчке и да је њено Ратно ваздухопловство одговорно за безбедност председничког авиона.

        Грчки ловци су наставили да прате црвено-бели председнички „Ербас“, али су се одмакли на око две наутичке миље лево и десно од њега, и тако су га пратили док није слетео на атински аеродром „Елефтериос Венизелос“.

        Лист сазнаје да три грчка ловца, „у знак пилотског неуказивања поштовања и изражавања незадовољства“, по слетању председничког авиона с Ердоганом нису обавила почасни опроштајни поздрав прелетом у затвореној формацији, што обично чине, како су урадили и приликом недавне службене посете председника Француске Емануела Макрона Атини.

        Један активни војни пилот је рекао за „Та неу“, под условом да му се не објави име, да после стотина пресретања турских војних авиона који упадају у грчки простор, „није могуће указати почаст авиону у којем је неко ко наређује својим пилотима да провоцирају над Егејским морем, при чему на дужности гину наше колеге и другови, а тај (Ердоган) је само дан раније изговорио лаж у интервјуу да грчки пилоти повређују њихов ваздушни простор, те су као они присиљени да нас пресрећу“.

        „Пратили смо га у складу са захтевима дипломатског протокола и по наредби коју смо добили, али само толико. Почаст исказујемо ономе који је заслужује“, рекао је пилот.

        Бета 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари