ХРИСОХОИДИС: Грчкој прети хаос, можда и грађански рат

Атина пред расписивањем ванредних парламентарних избора

* Уколико Грчка не буде могла да испуни своје обавезе и враћа дуг, биће то јако болан процес. Превагнуће наоружане банде с калашњиковима, а рачунаће се оне с највећим бројем калашњикова… завршићемо у грађанском рату, рекао је министар Михалис Хрисохоидис

          МИХАЛИС Хрисохоидис, грчки министар заштите грађана (институција утемељена 2009, наследник некадашњег министарства јавног реда и мира) у одласку, упозорио је: да би држава могла склизнути у грађански рат због хаоса око изласка из еврозоне.

          'Уколико Грчка не буде могла да испуни своје обавезе и враћа дуг, биће то јако болан процес. Превагнуће наоружане банде с калашњиковима, а рачунаће се оне с највећим бројем калашњикова… завршићемо у грађанском рату', рекао је Хрисохоидис.

          Грчка ће расписати нове изборе након неуспелих покушаја да састави нову владу у уторак, девет дана након парламентарних избора који нису дали већинског победника те се политичка криза наставља, а презадужена чланица ЕУ све је ближе стечају и напуштању еврозоне.

          Након три дана неуспешних преговора о владајућој коалицији, портпарол председника Каролоса Папуљаса прогласио је неуспех и објавио да ће уследити нови избори.

          Анкете су показале да би на новим изборима победница могла бити странка левице Сириза која се показала доследном у одбацивању зајмовних аранжмана. Требало би да добије 27 посто гласова и да као странка с највише гласова имаће право, и са наградних 50 додатних места у парламенту, што би јој омогућило да састави владу.

          Немачка канцеларка Ангела Меркел јавно се дотакла теме могућег грчког изласка из еврозоне.

          - Верујем да је боље по Грке да остану унутар зоне евра, али то такођер захтева да се Грчка постави на ноге корак по корак, рекла је Меркел, која се, упркос све гласнијим противљењима у својој земљи, још увек залаже за солидарност унутар еврозоне.

          - Солидарност евра престаће једино ако Грчка каже 'Нећемо се држати договора о штедњи'. Али не верујем да ће се то десити. Мислим да се заиста труде. Постоје многи многи људи у Грчкој који стварно то желе.

          Британско министарство спољних послова већ је донело план евакуације британских држављана из Грчке, у случају да ситуација постане опасна.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари