Лек који убија Грчку опасан по целу еврозону

Страх од грчког банкротства шири се по ЕУ

 

  • Велика инвестициона компанија PIMCO: „Грчки дуг не подлеже реанимацији и изискује да се одмах отпише половина. То ће бити фактички дифолт, али је то неизбежно
  • Министар финансија Белгије, Дидије Рејндерс, упозорио да је неопходан друкчији приступ: «Грчкој се мора помоћи да би се спречило ширење кризе на целу еврозону. Не сме се допустити да се унутар ЕУ понови оно што се у САД догодило 2008. после банкротства банке Lehman Brothers!

          ГРЧКА неће бити у стању да сервисира свој дуг од 350 милијарди евра и биће принуђена да отпише половину његове вредности – оценио је директор инвестиционе компаније PIMCO Мохамед Ел-Ериан.

          PIMCO управља активом вредном 1,3 билиона долара, а његов бос је своју позицију додатно разјаснио овако: „Грчки дуг не подлеже реанимацији и изискује да се одмах отпише половина. То ће бити фактички дифолт, али је то неизбежно. Што се та неизбежност буде дуже одлагала – то ће бити теже грчкој економији.

          Међутим, истовремено је министар финансија Белгије, Дидије Рејндерс, упозорио да је неопходан друкчији приступ: «Грчкој се мора помоћи да би се спречило ширење кризе на целу еврозону. Не сме се допустити да се унутар ЕУ понови оно што се у САД догодило 2008. после банкротства банке Lehman Brothers! Ако грчки проблем не решимо сада – још горе, ако се криза прошири на Шпанију и Италију – онда ћемо добити најгори могучи сценарио“.

          Грчка од 2008. има пад националног бруто-производа од 12 одсто, ову годину ће завршити са падом од још 5,5 одсто, а оптимисти у Атини за следећу предвиђају нова 2,5 одсто.  Имајући управо ово у виду, Рејндерс је упозорио: „Рестрикције на које терамо грчку владу заустављају привредну активност у тој земљи. А ЕУ не треба да Атини намеће лек који ће убити Грчку!“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари