Немачка тражи да се Грцима уведе буџетски „принудни управник“ - Атина не пристаје

ИЗВОР ИЗ ГРЧКЕ ВЛАДЕ САОПШТИО ДА ОНА НЕМА НАМЕРУ ДА БРИСЕЛУ

ПРЕПУСТИ КОНТРОЛУ НАД СВОЈОМ БУЏЕТСКОМ ПОЛИТИКОМ

            ГРЧКА нема намеру  да Европској унији препушта контролу над својом буџетском политиком, открио је „извор у влади“ атинским медијима.

            Ово је била реакција на информацију Ројтерса да Немачка тражи да званична Атина „део овлашћења у формирању државног буџета пренесе на ЕУ“. А такође, нема сумње, и на вест  Фајненшел Тајмса да Брисел може одредити „специјалног чиновника ЕУ који ће контролисати све крупне ставке расхода  грчаког буџета“.

            Поменути „извор“ је чак нагласио: „Ништа слично нећемо прихватити! Ни у ком случају! Ми то чак и не разматрамо као могућност!“

            Ова и оваква изјава дошла је усред консултација премијера Лукаса Пападимоса са кредиторима о отписивању 360 милијарди евра дугова и новом зајму од ЕУ у висини 130 милинарди евра. Преговори треба да буду завршени до 20. марта када Атина треба да „угаси“ 14,5 милијарди евра обавеза од емитовања државних вреносних папира.

            Немачка инсистира да Атини буде дозвоњено да тек по исплати дуга троши новац „за нормално функционисање државе“. А Фајненшел Тајмс је објаснио шта би то реално значило: «Ако не добије нову трашу помоћи, Атина не сме имати право да прети дифолтом. Уместо тога, Грчка мора пристати на даље смањивање својих основних расхода».    

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари