Ни ванредни избори, ни коалициона влада!

Грчки парламент изгласао поверење кабинету Јоргоса Папандреуа

  • Влада добила поверење у бурном ноћашњем гласању у националном парламенту. Рерзултат је био: 153 `за` наспрам 145 `против`
  • Премијер је тражио подршку у парламенту, а у замену је био спреман на формирање коалиционе владе. Међутим, десноцентристичка опозиција одбацила је ту понуду. Њен лидер, Антонис Самарас, изјавио је: „Једини излаз су – превремени избори“

          ВЛАДА грчког премијера Јоргоса Папандреуа – иако се опасно љуљала свих претходних дана – остала је на ногама. Добила је поверење у бурном ноћашњем гласању у националном парламенту. Рерзултат је био: 153 `за` наспрам 145 `против`.

          Помало неочекивано, Папандреуов кабинет је добио и гласове двоје бунтовних посланика владајућег ПАСОК и глас посланика који је недавно био искључен из странке због кршења партијске дисциплине.

          Премијер је тражио подршку у парламенту, а у замену је био спреман на формирање коалиционе владе. Међутим,

десноцентристичка опозиција одбацила је ту понуду. Њен лидер, Антонис Самарас, изјавио је: „Једини излаз су – превремени избори“.

          Папандреу, који је наступајући пред парламентом, прво потврдио да је (под притиском Брисела) одустао од референдума о „дужничком пакету“ са ЕУ и ММФ. Одмах потом је саопштио да нема намеру – упркос томе што је под великим притиском чак и неких посланика своје партије – да поднесе оставку. Уместо ње, поново је понудио коалициону владу (са собом на челу) и затражио – гласање о поверењу свом кабинету.

          Он је оценио да би расписивање превремених избора било „катастрофу за земљу“ и објаснио да техничка влада не би била у стању да реализује кредитни аранжман са ЕУ и ММФ којим је предвиђено да Атина добије 80 милијарди евра за финансирање замене државних обвезница, реакитализацију банака и за текуће финансирање.

          „Исход гласања о поверењу влади – подвукао је Папандреу, чији ПАСОК и парламентарну већину од само два посланика  -биће путоказ за формирање или неформирање коалиционе владе. Буде ли то воља парламента, почећу преговоре са лидера партија о формирању широке коалиције. Спреман са да разговарам и о кандидату за будућег премијера“.

          Ово последње је било схваћено као први наговештај Папандреуове спрености да поднесе оставку.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари