Нико неће у `владу за спасавање од кошмара`

Папандреу – после консултација са шефом државе Папуљасом – почео преговоре о формирању коалиционе владе

Папандреу и Папуљас

  • Само избори могу стабилизовати земљу, повратити пољуљани углед Грчке у свету и помоћи јој да се што пре извуче из овог кошмара, упозорио је Антонис Самарас чија странка у националном парламенту има 85 (од укупно 300) посланика
  • И све дурге грчке озбиљније партије засад одбијају да преговарају са Папандреуом о формирању коалиционе владе. Дакле: и комунисти (који имају 21 посланика), и националисти (16), и леви радикали (9) и фракција бивше министарке спољних послова Доре Бакојани (5)

         АТИНА,  (ФоНет) - Премијер Грчке Јоргос Папандреу саопштио је да ће одмах почети преговоре са опозиционим партијама о формирању владе националног јединства, која би усвојила европски пакет помоћи, што је услов за останак Грчке у еврозони. Међутим, засад су мали изгледи да ће Атина добити кризни коалициони кабинет.

         Папандреу се јавности обратио после састанка са председником Грчке Каролосом Папуљасом, са којим се састао након што је парламент касно изгласао поверење његовом кабинету.

         Грчки премијер изјавио је да би нова влада требало да буде формирана што пре је могуће. Први задатак ће јој бити да предложи законе који ће омогућити имплементацију споразума са Европском унијом, који подрзумева отпис 50 одсто дуговања, али и изузетно ригорозне мере штедње.

Антонис Самарас

         "Усвајање и примена тог споразума основни су предуслов да Грчка остане у еврозони", рекао је Папандреу.

         Питање је, међутим, да ли ће он успети у својој намери, јер је Антонис Самарас, лидер највеће опозиционе партије Нове демократије, изјавио да ће одбити позив Папандреуа да уђе у нову владу.

         Према његовим речима, садашња ситуација може да се разреши само новим изборима. Самарас предлаже да се састави влада стручњака, која би функционисала док не буду одржани избори.

         «Ми тражимо само једно, а то је – да се земља врати нормалном току ствари а то је могуће само ако буду одржани избори. Само избори могу стабилизовати земљу, повратити пољуљани углед Грчке у свету и помоћи јој да се што пре извуче из овог кошмара», упозорио је Самарас чија странка у националном парламенту има 85 (од укупно 300) посланика.

         И све дурге грчке озбиљније партије засад одбијају да преговарају са Папандреуом о формирању коалиционе владе. Дакле: и комунисти (који имају 21 посланика), и националисти (16), и леви радикали (9) и фракција бивше министарке спољних послова Доре Бакојани (5).

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари