Нови мандатар лидер радикалне леве Сиризе Алексис Ципрас

ВОЂА НОВЕ ДЕМОКРАТИЈЕ АНТОНИС САМАРАС НИЈЕ УСПЕО ДА ФОРМИРА ВЛАДУ ГРЧКЕ

Ципрас и Самарас

  • Све вероватнији ванредни избори - већ средином јуна

         ЛИДЕР грчке Нова демократије, која је освојила највећи број гласова на изборима, вратио је шефу државе Каролосу Папуљасу мандат за формирање владе (истог дана кад га је и добио) јер није успео да нађе коалиционе партнере.

         „Урадили смо све што смо могли... Послали смо предлог свим странкама за које смо мислиле да би могле ући у нову владу, али су оне или одбиле или су поставиле услове које други нису прихватили“, рекао је Самарас.

         Он је рекао да му је циљ био да Грчка остане у еврозони и да се поново преговора о мерама које су неопходне за преостали пакет помоћи.

         Сада је на странкама левице да покушају да покушају да образују владу после избора на којима су Грци, како се оцењује, гласали против оштрих мера штедње. Јер, по уставу, Папуљас сада треба да понуди маднат лидеру Радикалне леве коалиције (Сириза) Алексису Ципрасу који има три дана да покуша да састави владајућу коалицију.

         Ако ни њему не пође за руком да образује владу, онда мандат иде трећепласираном ПАСОК-у и ако догвор о влади не буде постигнут, ванредни избори могу да буду расписани већ за јуни.

         Самарас се, иначе, прво састао с лидером Сиризе која је била друга на изборима са  16,78 одсто гласова. Социјалистички ПАСОК је на трећем месту са 13,18 одсто гласова.

         Вођа Сиризе Алексис Ципрас у старту је одбацио могућност учешћа те коалиције у влади са конзервативцима Нове Дмократије.

         „Не може бити владе националног спаса са десницом која је потписала мере штедње... које је грчки народ одбацио“, рекао је Ципрас после сусрета са вођом Нове Демократије Антонисом Самарасом.

         Самарасова Нова демократија освојила је највише гласова на изборима, али свега 18,85 одсто, због чега нема већину за формирање владе.

         Очекују се велике тешкоће при формирању владајуће већине јер су гласачи на изборима демонстрирали дубоко неповерење према некада владајућим странкама - Новој демократији и ПАСОК-у зато што су прихватиле политику оштре штедње коју захтевају повериоци Грчке.

         Ципрасово одбијање да сарађује са конзерватицима, иако очекивано, је покопало шансе да ће Самарас успети да формира довољно јаку коалицију. Тиме се такође повећава вероватноћа да ће Грчка бити приморана да понови изборе.

         Панос Каменос, вођа популистичке десничарске странке „Независни Грци“ (10,6 одсто) која је такође противник штедње, није хтео ни да разговра са својим бившим страначким другом Самарасом.

         Сам Самарас није разговарао са Комунистичком партијом Грчке (8,48 одсто), једином која је очувала своје позиције у парламенту.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари