Нови премијер вероватно Самарас, Венизелос остаје министар финансија

Грчка добија коалициону владу ПАСОК-а и Нове демократије

Антонис Самарас и Евангелос Венизелос

  • Комунисти, који су трећа странка у парламенту, неће доћи чак ни на консултације код шефа државе Папуљаса и имају намеру да директно `обраћају народу`

          ГРЧКИ  политички лидери саопштили су да су се у начелу договорили око формирања коалиционе владе и да не њеном челу неће бити досадашњи премијер Јоргос Папандреу.

          Циљ нове владе биће – како је саопштено из кабинета шефа државе Каролоса Папуљаса – хитно заказивање и одржавање превремених избора. Што је већ и реализовано јер је „пао договор“ да буду заказани за 19. фебруар.

          О судбини и саставу нове грчке владе треба 7. новембра да одлуче Папандреу и лидер најјаче опозиционе странке (Нове демократије) Антонис Самарас. Међутим, утицаће и остали, па је Папуљас већ заказао `савет лидера свих парламентарних партија`.

          Највеће шансе да наследи Папандреуа има Самарас, а већ је извесно да ће утицајни Евангелос Венизелос сачувати и функцију министра финансија и положај заменика председника владе. Он је био главни преговарач Атине са ЕУ и ММФ, а чека га одлазак на састанак Еврогрупе.

          Комунисти, који су трећа грчка партија по броју посланика у парламенту, објавили су да немају намеру чак ни да `иду ко Папуљаса`. А њихов портпарол Макис Маилис је саопштио: „Ми немамо намеру да помажемо тој влади чак ни својим присуством код Папуљаса. У новој влади ће се наћи још већи мајстори закулисних смицалица, који ће водити још ригорознију економску политику, а ми зато имамо намеру да се обраћамо директно народу“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари