ПАПАДИМОС: Грчка мора по сваку цену остати у еврозони

ОЧЕКИВАНИ НАСЛЕДНИК ПАПАНДРЕУА

У ВРУЋОЈ ФОТЕЉИ ГРЧКОГ ПРЕМИЈЕРА

Лукас Пападимос

  • Ако смо унутар еврозоне - објаснио је Пападимос - и неопходне реформе биће нам лакше да изведемо. Коалициона влада зато као свој главни задатак види - доследну реализацију кредитних споразума са ЕУ - изјавио Лукас Пападимос
  • Постоје изгледи да у владу уђе и мала ултрадесна партија ЛАОС

        БАНКАР и бивши потпредседник Европске централне банке Лукас Пападимос (64) - као што се и најављивало - именован је за новог премијера прелазне владе Грчке.

        Шеф грчке државе Каролос папуљас, њему је - после четири дана интензивних преговора, управо Пападимосу је поверио мандат да предводи `кризну коалицију` која треба да без референдума прихвати кредитни аранжман са ЕУ и ММФ који предвиђа отписивање половине грчких дугова и 100 милијарди евра нових кредита у замену за ригорозне унутрашње реформе и стезање каиша.

        Пападимос је на функцији заменио Јоргоса Папандреуа, лидера ПАСОК који је у премијерској фотељи провео тек половину премијерског мандата.

        Нови министри у прелазној грчкој влади ће положити заклетву 11. новембра у 14 сати.

        Грчкој је преко потребно - изјавио је Пападимос одмах по преузимању дужности - чланство у еврозони јер је то гаранција наше финансијске стабилности.

        «Ако смо унутар еврозоне - објаснио је Пападимос - и неопходне реформе биће нам лакше да изведемо. Коалициона влада зато као свој главни задатак види - доследну реализацију кредитних споразума са ЕУ».

        Папандреуов наследник је изразио наду да у прелазну владу (превремени избори треба да се одрже 19. фебруара) неће ући само министри ПАСОК и Нове демократије, него и ултрадесне мале странке ЛАОС.

        «Неће бити лак пут који је пред Грчком, али сам уверен да ћемо на њему постићи боље резултате и платити мањи цех ако будемо јединствени. Из истих разлога је важно и да владина коалиција буде што шира», нагласио је Пападимос.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари