Папандреу подноси оставку, Атина добија коалициону владу?

ГРЧКА ДУЖНИЧКО-ПОЛИТИЧКА ДРАМА

ПРЕД БРЗИМ РАСПЛЕТОМ

Самарас и грчки председник Папуљас, 06.11.2011.

  • Папандреу је већ најавио своју сигурну оставку. Саопштио је да је спреман да се повуче „чим буде постигнут споразум о формирању коалиционе владе“
  •  Водећи опозициони лидер - шеф Нове демократије Антонис Самарас - од подне преговарају о новој коалиционој влади „националног јединства“
  • Господин Папандреу за себе још није решио шта ће даље да ради, а то смета сваком могућем договору. Зато упозоравам: чим он поднесе оставку - ствари ће даље саме кренути својим путем, нагласио је Самарас пре почетка преговора

        ГРЧКИ премијер Јоргос Папандреу провукао се кроз иглене уши гласања у националном парламенту о поверењу његовом кабинету само зато што је претходно пристао да формира коалициону владу. Али, како тренутно ствари стоје, лако је могуће да ће га тај маневар стајати премијерске фотеље.

        Уосталом, сам Папандреу је већ најавио своју сигурну оставку. Саопштио је да је спреман да се повуче „чим буде постигнут споразум о формирању коалиционе владе“.

        Један његов близак сарадник је грчкој наионалној агенцији поверио: „Није више проблем у господину Папанреуу. Приоритет су једино програм нове владе и мере за његову реализацију како би земља остала у еврозони“.

        „Грчки догађаји“ су прво убрзање добили кад је Папандреу објавио да кредитно-дужнички аранжман са ЕУ и ММФ  има намеру да изнесе на референдум. Сада, међутим, гас додају из Брисела и Вашингтона. Толико да је атинска радиостаница SKAI - повизвајући се на поуздан извор у самом врху владе - објавила да Грчка ризикује место у еврозони уколико у наредних десетак сати не формира коалициону владу која ће стати иза аранжмана.

        Страни посматрачи у Атини сматрају да је Грчка суочена са „великом опасношћу“ од практично истовременог испадања из еврозоне и банкротства. То, вероватно, и јесте основни разлог што Папандреу попушта.

        Било како било, он и водећи опозициони лидер - шеф Нове демократије Антонис Самарас - од подне преговарају о новој коалиционој влади „националног јединства“.

        Портпарол грчке владе Илиас Мосиалос већ је објавио да земља већ до поноћи 6. новмебра може имати нову владу. При том је указаао: „Ради се на коалиционом споразуму, а до краја дана ће се знати и ко ће бити нови премијер“.

        Самарас је, иначе, пре сусрета са Папандреуом, саопштио да је оставка садашњег премијера један од његових услова за улазак у коалициону владу.

        „Господин Папандреу за себе још није решио шта ће даље да ради, а то смета сваком могућем договору. Зато упозоравам: чим он поднесе оставку - ствари ће даље саме кренути својим путем“, нагласио је Самарас.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари