Папандреу пристао на коалициону владу

ГРЧКА ДУЖНИЧКО-ПОЛИТИЧКА КРИЗА ПРЕД РАСПЛЕТОМ

Папандреу у Кану на самиту Г20

  • Грчки премијер истовремено нагласио да му не пада на памет да сам поднесе оставку, а страни посматрачи у Атини ово тумаче као намеру Папандреуа да остане на челу и коалиционе владе
  • Папандреуова (не)очекивана попустљивост уследила је убрзо пошто је више од 20 посланика опозиционог левоцентристичког покрета ПАСОК – у форми „отвореног писма јавности“ - иступило са иницијативом да се најхитније формира коалициона влада. Или, чак, привремена коалициона влада  која би водила земљу само до ванредних избора

        ГРЧКИ премијер Јоргос Папандреу изјавио је да у начелу спреман да зeмља добије нову, коалициону владу, али је истовремено нагласио да му не пада на памет да сам поднесе оставку.

        Страни посматрачи у Атини ово тумаче као намеру Папандреуа да остане на челу и коалиционе владе. Питање је, међутим, хоће ли опозиција на ово пристати, с обзиром на то да се ситуација у земљи радикализује из дана у дан, а шансе опозиције сразмерно расту.

        Било како било, Папандреуова (не)очекивана попустљивост уследила је убрзо пошто је више од 20 посланика опозиционог левоцентристичког покрета ПАСОК – у форми „отвореног писма јавности“ - иступило са иницијативом да се најхитније формира коалициона влада. Или, чак, привремена коалициона влада  која би водила земљу само до ванредних избора.

        ПАСОК је при том био јасан: ово је наш услов да подржимо споразум са Европском унијом о реструктуирању дугова.

        Папандреу је омекшао и зато што му је из Брисела јасно стављено до знања: да ће Атина бити избачена из еврозоне, а можда и из саме ЕУ, уколико на референдуму већина Грка буде гласала против пакета споразума о грчким дуговима.

        Грчком премијеру је договор са опозицијом – и по цену коалиционе владе – потребан као ваздух јер га, у  супротном, већ 4. октобра чека веома рискантно гласање о поверењу влади.

        Наравно, и могућа коалициона (или прелазна) влада потпуно ће зависити од кредита ЕУ и ММФ. Захваљујући којима је последњих месеци и успевала да избегне банкротство. Да подсетимо: ЕУ је пре недељу дана пристала да Грчкој отпише 100 милијарди од укупно 360 милијарди евра дугова.

        Уколико Грчка добије коалициону владу, ванредни избори би били одржани највероватније кроз три месеца, а паралмент би и у садашњем саставу могао изгласати „кредитни аранжман спаса“ са Бриселом и ММФ.

        Индикативно је и то да је Ангела Меркел, поводом Папандреуовог референдума, незадовољно изјавила: Грци сами треба да одлуче хоће ли иступити из еврозоне или неће.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари