РАПАНОС: Излазак из еврозоне ће нас вратити деценије уназад

ИЗЈАВА ШЕФА УДРУЖЕЊА ГРЧКИХ БАНАКА

  • За Атину почињу два пресудна месеца - оценио први човек највеће комерцијалне банке у земљи National Bank of Greece Василис Рапанос

            ПИТАЊЕ да ли ће Грчка остати у зони евра мора да се реши у првом кварталу 2012. године, изјавио је шеф Удружења грчких банака и први човек највеће комерцијалне банке у земљи National Bank of Greece Василис Рапанос.

            «Или ћемо остати у зони евра и томе снизити стандард свима, или ћемо изаћи из зоне евра и вратити се неколико деценија уназад» - саопштио је на новогодишњем скупу атинске берзе Рапанос.

            Нова влада Грчке преговара о реализацији кредитног споразума са ЕУ који треба да укључи пакет помоћи вредан 130 милијарди евра у замену за увођење мера за смањење расхода. Критични значај имају консултације са приватним инвеститорима којима је ЕУ прeпоручила да «добровољно» смање грчки суверени дуг за 50 одсто.

            Власт у Атини сада је у рукама оних који верују да ће те мере омогућити да се смањи дуг земље који износи 360 милијарди евра за 100 милијарди. Након тога Грчка треба да добије „стабилизациони пакет” вредан око 90 милијарди евра за рекапитализацију банака и финансирање спољњег дуга, као и за крпљење «рупа» у буџету.

            Лидери ЕУ и највећих земаља зоне евра су запретили да Грчка може бити избачена из монетарне уније уколико не испуни програм. Треба напоменути да у документима ЕУ не постоје правне процедуре које предвиђају напуштање монетарне уније.

            До сада програм кредитирања земље уз захтев да се смање расходи ради смањења дефицита нису дали резултате. Очекује се да ће дефицит буџета у 2011. години износити највише 9 одсто ДБП, у 2010. години он је износио 10,5 одсто.

            Дуг Грчке наставља да расте тако да је превисио буџетне расходе, док се приходи и даље смањују. Кресање државних расхода одразило се на укупну тражњу и реални сектор економије и довело до пада ДБП у 2011. години који ће, према прогнозама, бити мањи за 6 одсто.

            За Грке ће 2012. година бити пета година у низу у којој ће бити настављен економски пад. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари