Самарас добио мандат да формира владу Грчке

УКОЛИКО НЕ УСПЕ У НАРЕДНА ТРИ ДАНА,

ШАНСУ ДОБИЈА РАДИКАЛНА ЛЕВА КОАЛИЦИЈА СИРИЗА

  • Уколико ни Нова демократија, Сириза и ПАСОК  не формирају владу националног јединства - Грке летос чекају ванредни избори

          ГРЧКИ председник Каролос Папуљас данас је поверио мандат за формирање коалиционе владе лидеру Нове демократије Антонису Самарасу чија странка је освојила највише мандата али не и већину на парламентарним изборима.

          Самарас има три дана да формира владајућу коалицију. Уколико у томе не успе, мандат ће бити поверен другој, а затим трећој странци по броју освојених гласова, односно коалицији радикалних левих снага Сириза и ПАСОК-у, који ће такође на располагању имати три дана.

          ПАСОК, који је на власти провео 21 годину, а 2009. је освојио 43 одсто гласова, сада је добио само 13,2 одсто и имаће 41 посланичко место. На прошлим изборима је освојио 160 посланичких места.

          Самарас ће данас у току поподнева имати одвојене састанке са лидером Сиризе Алексисом Ципрасом и лидером ПАСОК-а Евангелосом Венизелосом. Самарас, иначе, подржава мере штедње али је јуче позвао на неке измене у владином програму.

          Сва три лидера раније су изјавила да не верују да ће бити формирана коалиција.

          У том случају, Папуљас ће их позвати на заједнички састанак и од њих тражити да формирају владу националног јединства. Уколико сви договори пропадну - Грчку очекују нови избори у јуну.

          На јучерашњим парламентарним изборима, Нова демократија је освојила 18,85 гласова и 108 од 300 места у праламенту, док су странке које се противе оштрим мерама штедње на коју Грчку приморавају међународни кредитори освојиле око 50 одсто гласова, пренио је АП.

          Сириза је освојила 16,78 одсто гласова или 52 места у парламенту а Свегрчки социјалистички покрет ПАСОК 13,18 одсто гласова и 41 посланички мандат.

          Десничарска странка Независни Грци освојила је 10,6 одсто гласова и 33 места у парламенту, Грчка комунистичка партија (ККЕ) 8,48 одсто или 26 мандата, ултрадесничарска Златна зора 6,97 одсто или 21 посланички мандат и Демократска левица 6,1 одсто или 19 места у парламенту.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари