Шеф дипломатије Димас, министар одбране Аврамопулос

Нова грчка влада положила заклетву пред шефом државе Папуљасом и архиепископом Јеронимом

Димас и Аврамопулос

  • Генерални секретар КП Грчке Алека Папарига изјавила: «Морамо одмах радити на свргавању владе. То је влада црног фронта партија капитала и самог капитала под руководством ЕУ. Та влада је формирана да би народу наметнула интересе грчког и европског капитала

          НОВА  коалициона влада Грчке – у којој министре имају ПАСОК, Нова демократија и мала десна партија ЛАОС и заједно 254 мандата од укупно 300 у националном парламенту – положила је  заклетву. У резиденцији шефа државе Каролоса Папуљаса, на Јеванђељу, а пред атинским архиепископом Јеронимом.

          Премијер Лукас Пападимос фромално не припада ни једној грчкој партији, а од 2002. године је био заменик председника Европске централне банке. Његов заменик и министар финансија Евангелос Венизелос исте функције је имао и у влади Јоргоса Папандреуа.

          Положај министра унутрашњих послова добио је Анастасиос Јаницис који је дотад заузимао функцију директора Хеленик Петролеума.

          За шефа дипломатије постављен је Ставрос Димас, заменик председнике Нове демократије, који је још 70-их био министар у грчкој влади.

          Нова демократија је добила и ресор одбране и улогу министра поверила Димитрису Аврамопулосу који је у досадашњној каријери био и дипломата, и градоначелник Атине и министар туризма.

          Грчки комунисти, који у парламенту имају 15 посланика, не само да су одбили да уђу у коалициону владу, већ је њихов генерални секретар Алека Папарига изјавила: «морамо одмах радити на свргавању нове владе. То је влада црног фронта партија капитала и самог капитала под руководством ЕУ. Та влада је формирана да би народу наметнула интересе грчког и европског капитала. Она има задатак да изглади спорове са ЕУ и да потчини наш народ. Зато је наш приоритетни задатак – формирање народног фронта за обарање власти монопола. Народ мора знати да ће се наставити све што је у последње време преживео. Да уследити антирадничке и антинародне мере, а да ће онда бити добијена нова порција зајма».

          Већ у понедељак у Атину стиже тројка највећих грчких кредитора.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари