Солун пред новим великим демонстрацијама против уступака Скопљу поводом „Македоније”

ПРЕ ЧЕТВРТ ВЕКА НА ДЕМОНСТРАЦИЈАМА БИЛО ВИШЕ ОД МИЛИОН ГРКА

  • Линија фронта је сада краћа. Премијер Алексис Ципрас отворено се супротставио “националним заблудама” и рекао да је спреман за рад на “решавању тог случаја који утиче на грчку спољну политику већ више од 25 година”: “Национални интереси се не бране узвицима и фолклором, већ миром и радом на компромису”

          ДЕМОНСТРАЦИЈЕ упозорења Грчке православне цркве, неслога у владајућој већини поодом поновног покретања преговора Атине и Скопља о називу Македоније буде страсти у Грчкој.

          Противници компромиса пребројаће се у недељу на првој манифестацији у Солуну, главном граду грчке покрајине Македоније и другом по величини граду Грчке, на позив масе организација, углавном националистчких.

          Тај скуп ће пратити политичари, “који су и даље веома нервозни” због расположења бирачког тела, рекао је Никос Маранцидис, професор Одсека за балканске студије на Солунском факултету.

          Суштина је да се спречи мала суседна република, настала распадом Југославије, да “узурпира свето име Македоније”.

          Та тежња је иста као и почетком деведесетих година, када се цела Грчка дигла захтевајући ексклузивно право на назив Македоније и наслеђе Александра Македонског. Нова држава је зато у Уједињене нације примљена само под привременим називом, “Бивша Југословенска Република Македонија (БЈРМ)”.

          Године 1992, у контексту балканског националистичког узбуђења, парола “Македонија је грчка” окупила је више од милион демонстраната у Солуну - сваког десетог Грка.

          Неколико стотина хиљада се окупило две године касније да би бранило тај став, изграђен на националном наративу, у којем је Македонија интегрални део грчке историје.

          Грозница је тада била подстицана свим институционалним каналима, политичким доносиоцима одлука, православним свештеницима, професионалним организацијама, правосуђем...

          Линија фронта је сада краћа. Грчки премијер Алексис Ципрас отворено се супротставио “националним заблудама” и рекао да је спреман за рад на “решавању тог случаја који утиче на грчку спољну политику већ више од 25 година”.

          “Национални интереси се не бране узвицима и фолклором, већ миром, радом на компромису (...) и једногласношцћу унутар земље”, рекао је он током говора у петак увече пред Централним комитетом његове странке левице Сириза.

          С друге стране, утицајна национална Православна црква Грчке тврди да је она чувар националног идентитета, да не подржава демонстрације, али наставља да проповеда о “грчкости” Македоније.
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари