У Атини гигантске демонстрације под паролом „Македонија је грчка“

НАЈАВЉУЈЕ СЕ МИЛИОН ЉУДИ НА ТРГУ СИНТАГМА ИСПРЕД НАЦИОНАЛНОГ ПАРЛАМЕНТА

        ПРЕГОВОРИ Атине и Скопља о измени назива Македоније запалили су ових дана политичку климу у Грчкој чија влада оптужује десничарску опозицију да жели да монополизује демонстрације најављене за сутра у Атини, чији организатори обећавају да ће тај протест бити раван гигантским скуповима када је криза међу суседима била на врхунцу, почетком '90-их година.

        Организатори најављују учешће више од милион људи, „троструко више“ него пре две недеље у Солуну.

        У Солуну, главном граду грчког региона Македоније, на протесту о „грчкости Македоније“ маса је била много већа него што се очекивало било је „више од 90.000 људи“, рекла је полиција, а организатори да их је било и свих 400.000.

        Грчка влада је за решење спора са суседом, који датира из 1991. године, унапред прихватајући „сложен назив“ „Северна Македонија“ или „Нова Македонија“, да би се та држава разликовала од истоименог региона на северу Грчке.

        Међутим, томе су се супротставиле многе организације, укључујући грчку дијаспору, свештенство и мале странке крајње деснице или левичарских националиста.

        Под паролом „Македонија је грчка“ скуп ће се одржати на централном атинском Тргу Синтагма, пред Скупштином Грчке, где су биле и насилне демонстрације када је финансијска криза Грчке била на врхунцу (2010-2014).

        Лидер Нове демократије Киријакос Мицотакис нагласио је да је одлазак на демонстрације у Атини „лични избор сваког члана“ његове партије која је по анкетама фаворит за освајање власти на изборима.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари